Je akcie SQ vhodné koupit na základě růstu Cash App uprostřed pádu BTC?

Když se řekne akcie SQ, rychle se vám vybaví pandemie koronaviru i kryptoměna Bitcoin. Nyní je před akciemi Square velká akvizice, o které je třeba přemýšlet, nemluvě o změně značky společnosti.

Cena bitcoinu se 18. června propadla pod 18 000 USD, protože kryptoaktivum je nadále pod tlakem.

Na investorském dni 18. května šéf společnosti Jack Dorsey řekl, že Block má obchodní model „ekosystém ekosystémů“.

Zdroj: Getty Images

Tato strategie je navržena tak, aby vytvářela pozitivní smyčku zpětné vazby mezi obchodními jednotkami při rozšiřování společnosti, řekl. Square však neposkytl víceletý výhled tržeb a marží.

„Square přednesl sebevědomou, promyšlenou a ucelenou zprávu se strategickým zaměřením,“ uvedl ve zprávě pro klienty analytik společnosti Susquehanna James Friedman. „SQ se soustředí na integraci svých ekosystémů Cash App a Square (z velké části prostřednictvím Afterpay), přidávání služeb a křížový prodej zákazníkům Cash App a růst svých dalších přilehlých obchodních linií.“

Společnost Square 31. ledna uzavřela akvizici australského startupu Afterpay, který poskytuje spotřebitelské půjčky. Jako konkurent společnosti Afterpay se objevila společnost Apple (AAPL).

Ve svém hlavním oboru podnikání se společnost Square stock snaží vybudovat oboustranný ekosystém digitálních plateb s produkty určenými jak pro prodejce obchodníky, tak pro kupující spotřebitele. Aplikace Square Cash pomáhá jednotlivcům spravovat peníze, nakupovat akcie a další.

Na dni pro investory společnost Square uvedla, že aplikace Cash App má nyní 46 milionů aktivních uživatelů měsíčně, přičemž na konci roku 2021 jich bylo 44 milionů.

Zdroj: Square

Některé ukazatele aplikace Cash App byly světlým bodem, když společnost Square oznámila zisk za březnové čtvrtletí. Společnost uvedla, že zisk, tržby, provozní zisk a hrubý objem plateb nedosáhly na odhady analytiků v kontextu snížených očekávání.

Také růst počtu uživatelů Cash App a jejich monetizace jsou klíčové pro výhled akcií SQ. Medvědí pohled spočívá v tom, že dynamika Cash App se ukáže jako přechodná s nízkou retencí zákazníků po odeznění pandemie koronaviru.

Square se diverzifikuje na straně obchodníků. Obchodníci s ročním objemem plateb nižším než 125 000 USD představovali v prosinci pouze 34 % hrubého mixu objemu plateb společnosti Square, což je pokles oproti 57 % v roce 2016, poznamenala zpráva UBS.

K 20. červnu ustoupily akcie společnosti Square v roce 2022 přibližně o 63 %.

Společnost Square 1. prosince změnila svůj název na Block (SQ), přičemž si ponechala ticker SQ. Společnost si ponechá značku Square pro obchodníky, kteří využívají její technologii a služby prodejních míst.

Zdroj: Getty Images

Tento krok částečně odráží závazek společnosti k technologii blockchain, která je základem kryptoměn. Od 20. června klesly akcie SQ po změně značky o 72 %.

Square a Twitter (TWTR) měly v Dorseyho osobě stejného generálního ředitele. Dorsey však 29. listopadu rezignoval na funkci generálního ředitele Twitteru, čímž ukončil dohodu o sdílení výkonných pracovníků.

Pod Dorseyho vedením společnost Square přijala kryptoměnu Bitcoin. Mezitím cena Bitcoinu od listopadového vrcholu nad 68 900 USD ustoupila téměř o 70 % na téměř 20 870 USD k 20. červnu.

Analytik Daniel Perlin ze společnosti RBC Capital tvrdí, že Bitcoin je pro akcie SQ více než jen nástrojem pro získávání spotřebitelů.

Akcie společnosti Square: Sázka na nákup teď, zaplať později
V nedávné poznámce Perlin uvedl, že cílem společnosti Block je vybudovat infrastrukturu, která umožní obchodování na bázi bitcoinů na její platformě pro obchodníky.

„Krypto/bitcoin dnes zůstává malým a volatilním přispěvatelem, ale mohl by se vyvinout v ucelenější strategii a finanční přispěvatel v dlouhodobějším horizontu,“ napsal.

Dohoda s Afterpay, oznámená 1. srpna, byla původně oceněna na 29 miliard dolarů. S velkým poklesem akcií společnosti Block byla transakce při uzavření oceněna na méně než 15 miliard dolarů.

Společnost Afterpay konkuruje na nově vznikajícím trhu „kup teď, zaplať později“, který zasahuje do sítí kreditních karet. Jedním z konkurentů společnosti Afterpay je Affirm Holdings (AFRM).

Někteří investoři zpochybňovali, že Block potřebuje koupit společnost v tomto odvětví, místo aby budoval vlastní kapacity nebo navázal partnerství. Konkurence na trhu „buy now, pay later“ se zostřuje.

Výhled společnosti Block na rok 2022 zahrnuje očekávané provozní náklady společnosti Afterpay ve výši 1 miliardy USD. Analytik UBS Rayna Kumar ve své zprávě uvedl, že „rizikový profil“ společnosti Afterpay se změnil v souvislosti s rostoucími úrokovými sazbami a potenciálem zvýšené regulace.

Akcie společnosti Block: Investice do produktu Bitcoin
Společnost Block v lednu uvedla, že plánuje vybudovat systém pro těžbu bitcoinů. V tweetu z 15. července Dorsey uvedl, že společnost vytvoří novou obchodní linii, která bude pomáhat vývojářům vytvářet produkty finančních služeb zaměřené na Bitcoin.

Square v listopadu uvedl, že aplikace Cash bude podporovat „Taproot“. Jedná se o softwarovou aktualizaci bitcoinového blockchainu, která má učinit síť bezpečnější, flexibilnější a škálovatelnější.

Akcie společnosti Square v roce 2020 během epidemie koronaviru prudce vzrostly, protože investoři se zaměřili na růst její spotřebitelské aplikace Cash App. Zbavili se obav z expozice akcií Square vůči malým podnikům a restauracím, které by mohly být kvůli pandemii koronaviru uzavřeny.

Společnost Square uzavřela akvizici většinového podílu v hudební streamovací službě Tidal Jay-Zho za 297 milionů dolarů v hotovosti a akciích.

Akcie společnosti SQ, která nabízí více produktů, čelí silné konkurenci jak v oblasti spotřebitelských finančních aplikací, tak na trhu malých firem. Analytici očekávají, že soupeření Square s PayPal Holdings (PYPL) se bude při zdokonalování digitálních peněženek vyostřovat.

Navíc společnost Apple (AAPL) 8. února oznámila, že zavádí novou aplikaci pro iPhone. Nová aplikace promění iPhony v prodejní terminály. Služba umožní obchodníkům přijímat bezkontaktní kreditní nebo debetní karty. Společnost Apple se tak dostává na trh, kde je možné koupit hned a zaplatit později.

Mezi další konkurenty patří jednotka Clover společnosti First Data (FDC), Shopify (SHOP), acquirery obchodníků a dobře financovaný startup Stripe.

Společnost Square zveřejnila novou investici ve výši 170 milionů dolarů do Bitcoinu na začátku roku 2021, která doplní její nákup v hodnotě 50 milionů dolarů v říjnu 2020. Společnost vykazuje držbu bitcoinů jako nerealizované zisky z investic a podle analytiků budou z upraveného zisku vyloučeny.

Společnost má také zájem o vývoj hardwarové peněženky pro Bitcoin.

Uživatelé aplikace Cash App mohou nakupovat, držet a prodávat Bitcoiny. Upravené výnosy společnosti Square z Bitcoinu jsou tržby uživatelů aplikace snížené o náklady na nákup digitální měny.

Artykuł Je akcie SQ vhodné koupit na základě růstu Cash App uprostřed pádu BTC? pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.