Díky uvolnění omezení vývozu v Číně roste obchodování s jüanem a rublem

Spotové obchodování s párem jüan-rubl v Číně se v červnu vyšplhalo na šestiměsíční maximum, protože se zvýšil objem transakcí v cizí měně a země zvýšila dodávky do Ruska poté, co se uvolnila omezení Covidu.

Podle údajů Čínského systému devizového obchodu se objem obchodů s tímto párem na mezibankovním trhu minulý měsíc zvýšil na 321 milionů jüanů (48 milionů USD). Rubl je jednou z 24 měn, které lze přímo obchodovat s jüanem.

Zvýšený objem přišel v návaznosti na 14% nárůst čínského vývozu do Ruska v květnu a odráží rostoucí obchodní vazby mezi oběma zeměmi, protože Kreml hledá náhradu za zboží blokované západními sankcemi. Nárůst dodávek znamená, že místní vývozci mohou mít více příjmů v rublech k vypořádání, což má tendenci podpořit obchodování s měnovým párem.

„Oživení objemu obchodování by mohlo souviset s oživením čínsko-ruského nákladního obchodu,“ vzhledem k tomu, že pro obchodníky s čínskou měnou neexistuje motivace obchodovat s tímto párem za účelem zisku, uvedl Qi Gao, stratég Scotiabank.

Dodávky z Číny se mohly v červnu zrychlit, protože se odstranily překážky ve výrobě a logistice související s Covidem. Po uvolnění výluk se obnovila také aktivita na čínských finančních trzích, přičemž denní objemy spotových obchodů s dolarem a jüanem na pevninském trhu se minulý měsíc opět zvýšily.