Na nákup akcií Lucid Motors je ještě příliš brzy. Měli byste je ale sledovat.

Může výrobce elektromobilů Lucid (NASDAQ:LCID) přežít současný pokles trhu?

Život této veřejné společnosti se sídlem v kalifornském Newarku má za sebou těžký začátek. Společnost vstoupila na burzu v lednu 2021 prostřednictvím reverzní fúze s účelovou akviziční společností (SPAC) na vrcholu tohoto šílenství, jen aby se cena jejích akcií prudce propadla uprostřed poklesu trhu, který se projevil loni na podzim.

Nyní se akcie LCID obchodují za necelých 20 dolarů za akcii a jsou tak o více než 70 % pod svým historickým maximem 57,75 dolaru, kterého dosáhly loni v listopadu, než se nálada na trhu zhoršila. Ačkoli velkou část poklesu lze přičíst poklesu trhu v posledních osmi měsících, akcie společnosti Lucid byly také sníženy několika interními problémy ve společnosti, včetně vyšetřování ze strany americké Komise pro cenné papíry (SEC) a snížených výrobních cílů.

Zdroj: Getty Images

Růstové potíže

V prosinci loňského roku společnost Lucid Motors oznámila, že obdržela předvolání od Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) a byla informována o tom, že tento regulátor na Wall Street vyšetřuje její transakci SPAC, díky níž společnost vstoupila na veřejný trh. Ačkoli je Lucid jedním z několika začínajících podniků vyrábějících elektromobily, jejichž SPAC transakce SEC prověřuje, akcie LCID se přesto po zprávě o regulačním šetření propadly o 20 %. Společnost uvedla, že s vyšetřováním spolupracuje, ale v posledních měsících se objevilo jen málo zpráv o vyšetřování SEC a o tom, kdy by mohlo být vyřešeno, takže nad společností a jejími akciemi visí mrak.

Společnost Lucid Motors zároveň snížila své výrobní cíle pro letošní rok a obvinila z toho omezení v dodavatelském řetězci, která ztěžují získávání potřebných dílů pro její luxusní elektrický sedan. Společnost Lucid uvedla, že nyní očekává, že za celý letošní rok vyrobí 12 000 až 14 000 vozů, což je méně než dřívější odhady, které hovořily o 20 000 vozech. V loňském roce se společnosti Lucid podařilo vyrobit a dodat celkem 125 elektromobilů, čímž nedosáhla stanoveného cíle dodat během roku 2021 577 vozů.

Společnost Lucid tvrdí, že jejím cílem je nakonec ve výrobním závodě v Arizoně vyrobit 365 000 vozidel ročně. Není však jasné, kdy by tohoto cíle mohlo být dosaženo. Společnost Lucid koncem května oznámila, že vyměnila svého viceprezidenta pro výrobu. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 vykázala společnost Lucid čistou ztrátu ve výši 1,05 miliardy dolarů, což je více než trojnásobek ztráty z předchozího roku.

Mechanismy zvládání

Přestože sáňkování bylo pro společnost Lucid těžké, podniká kroky, které jí mají pomoci přežít těžké časy. Konkrétně společnost oznámila zvýšení cen svých luxusních elektromobilů, aby kompenzovala rostoucí náklady na materiál a náklady související s problémy dodavatelského řetězce, s nimiž se potýká. Lucid Motors zvyšuje cenu základního sedanu Air Pure o 10 000 USD na téměř 90 000 USD za základní model před uplatněním daňových úlev. Společnost rovněž oznámila nový revolvingový úvěr ve výši 1 miliardy dolarů, který jí má pomoci financovat rychle rostoucí provoz tváří v tvář nepříznivým ekonomickým a tržním podmínkám.

Je třeba také zmínit, že Lucid má v současné době v rozvaze více než 5 miliard dolarů v hotovosti, což může společnosti rovněž pomoci pokračovat v činnosti až do konce roku 2023. Společnost také staví nový výrobní závod v Saúdské Arábii, který by měl být uveden do provozu v roce 2025 a vyrábět dalších 150 000 elektromobilů ročně. (Saúdskoarabský veřejný investiční fond vlastní 61 % společnosti Lucid). Investory by také mohlo zajímat, že akcie LCID jsou od 24. června zařazeny do indexu Russell 3000, což by se mohlo ukázat jako katalyzátor pro cenu akcií. Index Russell 3000 měří výkonnost 3 000 největších veřejně obchodovaných společností v USA a tvrdí, že je měřítkem celého amerického akciového trhu.

Sledujte akcie LCID

Přestože se společnost Lucid Motors od svého vstupu na burzu v loňském roce potýká s některými nepříjemnými problémy, existuje důvod zůstat ohledně budoucnosti společnosti optimistický. Lucid má dostatek hotovosti a úvěrů, které jí pomohou, dokud se jí nepodaří vyřešit výrobní problémy a rozšířit dodávky svých špičkových elektromobilů. Společnost má také několik movitých sponzorů a podniká kroky ke zvýšení svých příjmů.

I když má Lucid Motors před sebou ještě dlouhou cestu, než překoná své růstové bolesti a dosáhne ziskovosti, zdá se, že na konci tunelu je světlo. Investoři by proto měli společnost Lucid Motors sledovat. Na nákup akcií LCID je ještě příliš brzy, ale z dlouhodobého hlediska by se společnost mohla ukázat jako vítěz v oblasti elektromobilů.