Problém s důvěryhodností kryptoměn a jeho řešení. Co přinese budoucnost?

Někteří jedinci – ti, které neodradí ani odsuzující titulky a dobře medializované hackerské útoky – jsou ochotni riskovat, když odměna může být tak vysoká. Pro většinu těch, kteří se ještě neodhodlali, je však bezpečnost na prvním místě a s každou další zprávou je stále jasnější, že je to největší překážka pro masové rozšíření. Pokud má tedy síla blockchainu nějakou naději, že se dostane k masám, musí jednotlivci i firmy věřit, že to, co dělají se svými penězi a penězi svých klientů, je bezpečné.

Očekávání vs. realita

Oku lahodící velké kryptoměnové krádeže a hackerské útoky se skvěle vyjímají na titulních stranách novin. Největším problémem, který vede ke ztrátám kryptopeněz, je však skutečnost, že jednotlivci i firmy musí chránit svá vlastní digitální aktiva a způsob, jakým k nim přistupují. To je samozřejmě jedna z největších výhod kryptoměn, protože jde ruku v ruce s decentralizací a možností mít plnou autonomii nad svými aktivy – ale je to také hlavní příčina mnoha problémů. V konečném důsledku je tento nedostatek záchranné sítě jedním z klíčových důvodů, proč tolik lidí váhá, zda do tohoto světa vůbec vstoupit.

Zdroj: Shutterstock

Pro zákazníky tradičních bank a společností vydávajících kreditní karty to nepředstavuje problém; důvěřují, že je úkolem poskytovatele služeb zajistit bezpečnost jejich peněz, hesel a osobních údajů. Jistě, ne vždy je tato důvěra oprávněná, ale za mnoho století existence TradFi si zákazníci zvykli očekávat určitou úroveň zabezpečení, kterou nabízejí instituce, jež drží jejich aktiva. Jediné, co musí zákazník udělat, je zajistit, aby nesděloval svůj čtyřmístný kód PIN nebo znovu nepoužíval své heslo.

Pokud však jde o kryptoaktivy, panuje zásadní nedorozumění ohledně toho, kdo je za zajištění bezpečnosti digitálních aktiv odpovědný. Očekává se, že burzy a poskytovatelé peněženek budou schopni zabránit podvodným transakcím nebo hackerským útokům nebo obnovit ztracené soukromé klíče – ale skutečnost je zcela jiná. A regulační orgány se začínají probouzet a uvědomují si, jaké riziko toto nepochopení pro spotřebitele přináší.

Pokud chceme někdy dostat sílu blockchainu do hlavního proudu, musíme se tím zabývat. Koneckonců zapisování hesel a jejich ukládání do šuplíku není způsob, jak změnit světový finanční systém.

Překlenout tuto mezeru – a přitom si zachovat to, co dělá kryptografii skvělou

Investoři chtějí mít jistotu, že pokud se jim peněženka zablokuje, mohou se do ní vrátit. Podniky chtějí mít jistotu, že pokud transakce vypadá jako podvodná, bude zastavena. A regulační orgány chtějí vědět, že pokud se něco zvrtne, spotřebitelé budou chráněni.

Zaznamenali jsme výrazný nárůst investorů a institucí, kteří hledají kryptopojištění v domnění, že jde o všelék na bezpečnost, kterou mohou kontrolovat a která uklidní jejich znepokojené mysli. V takto začínajícím a nepochopeném prostoru to vypadá jako jednoduché řešení složitého problému: pokud existuje riziko, že vaše aktivum bude odcizeno nebo ztraceno, uzavřete pojištění, abyste je mohli získat zpět. A pro velmi omezený počet lidí je to možnost. Ale kryptografické pojištění – pokud ho vůbec můžete získat – je drahé a v konečném důsledku nijak nezabrání krádeži nebo ztrátě.

Zdroj: Getty Images

Znáte rčení „prevence je lepší než léčba“? Přesně o tom tu mluvíme. Nenechali byste si přece odemčené vchodové dveře, protože máte pojištění domácnosti – tak proč to dělat se svými digitálními aktivy?

Proaktivní prevence – a důvěryhodný lék

Věnovali jsme se dvěma hlavním problémům, které brání masovému přijetí kryptoměn: očekávání, že burzy a peněženky by měly zajišťovat bezpečnost, a nedostatečné povědomí o tom, že existuje způsob, jak chránit kryptografické prostředky vaše nebo vašich klientů. Jaké je tedy řešení?

My říkáme, že je to zaměření se na prevenci, aby koncoví uživatelé získali co nejlepší zabezpečení a zároveň omezili rizikovost podniků, které jim umožňují účast na blockchainu. Mělo by se jednat o dva prvky: prevenci krádeží a obnovu po havárii. V tuto chvíli je Coincover pravděpodobně jedinou společností v oboru, která poskytuje tuto úroveň zabezpečení tím, že monitoruje transakce, aby zabránila krádežím, a nabízí nekonfliktní end-to-end šifrovaný trezor pro ultrabezpečné ukládání a obnovu soukromých klíčů. Jejich technologie je navíc pojištěna u londýnské pojišťovny Lloyd’s, takže by mohla investorům pomoci získat zpět případné ztráty, kterým by se dalo předejít v důsledku krádeže nebo hackerského útoku. Jde o celou škálu kryptografické ochrany – a umožňuje podnikům výrazně snížit jejich rizika.

Aby se krypto dostalo do širšího povědomí, musí průkopníci tohoto odvětví vyvíjet soustředěné a cílevědomé úsilí, aby bezpečnost a důvěra byly středobodem všeho, co dělají. Průkopnickým investorům a firmám v oblasti kryptografie možná bezpečnostní rizika vyplývající ze současných postupů nevadí, ale naprosté většině zájemců o kryptografii nikoli. Je načase podívat se na růst kryptoaktivity z jejich pohledu a radikálně inovovat bezpečnostní postupy celého prostoru.