Akcie Alibaba jsou opět řvoucím tygrem z Číny. Jaká bude budoucnost?

Naštvaní investoři, kteří se v březnu zbavili akcií Alibaba Group (NYSE:BABA), budou litovat. Akcie BABA dosáhly v polovině března 2022 svého dna na úrovni 73,28 USD. Následující měsíc premiér Li Kequiang prohlásil, že pozastaví represe proti tomuto sektoru. Tento krok na podporu hospodářského růstu se ukázal pro akcie BABA jako užitečný. Akcie vzrostly oproti svému 52týdennímu minimu přibližně o 60 %. K návratu na svá roční maxima jim nyní chybí méně než 50 %.

Akcie BABA rostou

Čína uprostřed epidemie Covid-19 omicron ustoupila od snahy o společnou prosperitu. Komunistická strana Číny (KS Číny) koncem března náhle uzavřela Šanghaj. V té době plánovala uzávěru, která neměla trvat déle než týden. O dva měsíce později však ekonomická devastace donutila vládu změnit své priority.

Aby zmírnila ničivé ekonomické potíže svých občanů, zmírní čínská vláda zásahy proti technologickým firmám. Tento sektor nejenže ztratil biliony dolarů na tržní kapitalizaci, ale také se potýká se zpomalením. Aby vláda v současném čtvrtletí opět zrychlila růst, musí nechat Alibabu, jejího konkurenta JD.com (NASDAQ:JD) a internetového prodejce Vipshop Holdings (NYSE:VIPS) prosperovat.

zdroj: EcomCrew

Čínský herní regulátor schválil 8. června licence pro 60 herních titulů. Jedná se o nejodvážnější signál ze strany Národní tiskové a veřejné správy. Je velmi pravděpodobné, že vláda pokračuje v uvolňování své rok trvající regulační politiky.

Ocenění
Akcie společnosti BABA jsou levné jako hlína. Výhledový poměr ceny k zisku (P/E) se pohybuje kolem dvojnásobku. Internetový prodejce se obchoduje s velkou slevou oproti svým americkým kolegům. eBay (NASDAQ:EBAY) je v klesajícím trendu a stále se obchoduje s desetinásobkem forwardového P/E. eBay má také poměr dluhu k vlastnímu kapitálu 1,18krát, zatímco Alibaba nemá žádný významný dluh.

Podle Tipranks je průměrná cílová cena analytiků 162,34 USD. Banka Bank of America (NYSE:BAC) nedávno ohodnotila akcie Alibaba jako Buy s cílovou cenou 162 USD.

Investoři, kteří dávají přednost sestavování finančních modelů, mohou použít tento model poměru hodnoty podniku k násobku EBITDA. Při porovnání společnosti Alibaba se společnostmi JD.com, eBay a Vipshop je reálná hodnota 165,47 USD.

Zdroj: ft.com

Pověsti o IPO společnosti Ant Financial

V červnu se objevily dvě zvěsti o tom, že centrální protistrana přijme žádost společnosti Ant Group. To by skupině Ant Group umožnilo založit finanční holdingovou společnost. Na základě zprávy agentury Reuters Čína tyto zvěsti popřela.

Dne 22. června agentura Bloomberg uvedla, že by skupina Ant Group mohla požádat o založení finanční holdingové společnosti. Během několika hodin po otevření trhu toho dne nebyl nikdo schopen tuto fámu potvrdit. Navzdory manipulaci s trhem s akciemi BABA jsou řeči o primární veřejné nabídce akcií (IPO) společnosti Ant Financial pozitivním vývojem. Trhy se opět zahřívají na stranu společnosti Alibaba.

Investoři nemohou očekávat, že se Alibaba vzpamatuje ze svého slavného růstu v polovině roku 2017 a později. Tehdy Čína umožnila technologickým společnostem prosperovat. Dnes vláda její růst omezuje.

Je vhodné nyní nakupovat akcie BABA?

Po zformování vzestupného trendu se Alibaba opět stává řvoucím tygrem. Tentokrát bude své růstové ambice mírnit. Nebude usilovat o větší podíl na trhu elektronického obchodování. Nebude ani usilovat o ovládnutí trhu finančních technologií se skupinou Ant Group.

Nyní, když CCP nesleduje Alibabu tak pozorně, mohou investoři očekávat, že akcie od nynějška budou překonávat trhy.