Dogecoin se aktuálně blíží k rozhodujícímu bodu pro dlouhodobé investory

Dogecoin (DOGE-USD) je nyní podle Coinmarketcapu desátou největší kryptoměnou. Její tržní kapitalizace (cap) činí necelých 9 miliard USD. V posledním měsíci Dogecoin zaznamenal velký propad. To by však mohlo být příležitostí pro investory.

Od začátku roku (YTD) se tato kryptoměna propadla o více než 60 % a ke 4. červenci se dostala pod 7 centů. Jen za poslední měsíc se propadla o více než 16,4 %. To se proměnilo v rutinu. Ostatní kryptoměny se také výrazně propadly.

Například Ethereum (ETH-USD), druhá největší kryptoměna s tržní kapitalizací 136,2 miliardy dolarů, se podle Coinmarketcapu propadla o více než 70 % YTD. A Cardano (ADA-USD) je YTD níže o více než 66,6 % a za poslední měsíc o 17,8 %. Jedná se o osmou největší kryptoměnu z hlediska tržní kapitalizace.

Je tedy zajímavé, že Dogecoin si ve skutečnosti vedl o něco lépe než někteří jeho větší kolegové. To však mnoho neříká, protože všechny tyto kryptoměny z první desítky se za celý rok výrazně propadly.

Navíc Coinbase Global (NASDAQ:COIN), největší krypto burza, nyní za posledních šest měsíců končících 30. června ztratila téměř 80,5 % své hodnoty. Loňský rok zakončila na 252,37 USD a k 30. červnu se propadla na 49,04 USD za akcii.

Nemusí to znamenat konec nevybíravých prodejů. Investoři by si měli uvědomit, že pokračující zvyšování úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému (Fed) má za cíl vyvést likviditu ze systému. To nebude pro trh s kryptoměnami do budoucna dobré.

Jakmile však Fed dosáhne bodu, kdy se zvyšováním sazeb skončí, nebo zvyšování sazeb zpomalí, trh se rychle odrazí ode dna. V tu chvíli se může stát, že se kryptoměny pohnou o 10 až 20 % za den.

Pokud by se to tedy mohlo stát, znamená to, že Dogecoin a další kryptoměny by mohly velmi rychle dosáhnout inflexního bodu. Nejlepším způsobem, jak se s tím investoři mohou vypořádat, je pořizovat akcie po určitou dobu. To znamená používat průměrování nákladů na dolar. To obnáší nákup akcií předtím, než cena kryptoměny dosáhne bodu poklesu, a nákup akcií po dosažení bodu poklesu.

Jedním ze světlých bodů pro Dogecoin je, že Elon Musk nedávno na fóru v Kataru řekl, že ho stále podporuje. Co to znamená v praktické rovině, je však sporné, protože neřekl, zda pomáhá podporovat Dogecoin Foundation nebo vývojáře stojící za Dogecoinem.

V tuto chvíli investoři, kteří vlastní Dogecoin, zaznamenali takové znehodnocení své investice, že má smysl přidat ještě něco navíc. Tím se výrazně sníží průměrná cena celkové investice.

Investoři, kteří dosud nezaujali pozici, mohou využít program průměrování nákladů na dolar v čase a nakoupit nyní, než nastane inflexní bod. Tím si zajistí metodu levného nákupu. Dogecoin může pokračovat v pohybu směrem dolů, ale pokud se tak nestane, může si investor nabrat tokeny Dogecoin poblíž koryta. To platí za předpokladu, že se nyní skutečně nenachází na dně.

Pokud Elon Musk začne vývoj měny skutečně podporovat i jinak než jen svými slovy, pak může mít Dogecoin šanci posunout se výrazně výše.