Výhled společnosti Micron zaostává za očekáváním, ale akcie je vhodné koupit

Všichni se potýkají s celosvětovým hospodářským poklesem a zdá se, že Micron (MU) to pociťuje také. Paměťový gigant předložil solidní zprávu za 3. čtvrtletí, ale zklamal výhledem, který byl výrazně pod očekáváním.

Tržby za čtvrtletí vzrostly meziročně o 16 % na 8,64 miliardy dolarů, což je v souladu s prognózou Wall Street, zatímco adj. zisk na akcii ve výši 2,59 USD překonal konsensuální odhad 2,44 USD.

Očekává se však, že tržby za 4. čtvrtletí (srpen) dosáhnou 7,2 miliardy dolarů, plus minus 400 milionů dolarů, což v polovině období představuje 17% sekvenční pokles a je to o něco méně, než analytici předpovídali na úrovni 9,3 miliardy dolarů.

Společnost to přičítá výlukám Covid v Číně a nízké poptávce po spotřebitelských produktech, navíc klesá i poptávka po chytrých telefonech. Společnost Micron proto očekává, že v kalendářním roce 2022 klesne objem prodeje chytrých telefonů meziročně o střední jednociferné číslo. Naproti tomu dřívější prognóza Wall Street počítala se středně velkým jednociferným procentním růstem.

Zdroj: Bloomberg News

Aby těmto trendům čelila, oznámila společnost Micron, že sníží část svých kapitálových investic do zařízení pro výrobu destiček, tedy strojů, které výrobci polovodičů používají k výrobě destiček ve výrobních závodech.

Ačkoli se očekávané nepříznivé vlivy odrážejí ve výhledu na 4. čtvrtletí, vzhledem k rostoucím makroekonomickým obavám, Melissa Fairbanksová z Raymond James říká, že „reset byl obecně očekáván“.

„Přesto,“ dodal analytik, „nás povzbuzuje závazek společnosti chránit ziskovost, a přestože může trvat nějakou dobu, než celkový trh zareaguje na signály nižší poptávky, rozhodnutí MU snížit bitovou produkci a snížit kapitálové výdaje pro rok 23 připravuje společnost na lepší zvládnutí krátkodobých turbulencí – realizaci cílů ziskovosti napříč cyklem.“

Kromě toho se Fairbanks domnívá, že v současném cyklu je díky technologii a nákladové výhodě společnosti Micron v tomto odvětví zajištěna „dodatečná rezerva marží ve srovnání s konkurenčními společnostmi“.

Zdroj: Getty Images

Společnost Fairbanks proto hodnotí akcie Micron jako silně kupní s cílovou cenou 72 USD. Pokud bude tato hodnota splněna, investoři budou mít za rok výnos ~31 %.

Podle konsensu analytiků získala společnost Micron další silné hodnocení „Buy“ na základě 20 nedávných hodnocení „Buy“, 5 „Hold“ a jednoho „Sell“. Akcie jsou oceněny na 55,09 USD a jejich průměrná cílová cena 81,35 USD znamená ~48% nárůst z této úrovně.