Poskytovatel kryptoměnových úvěrů Voyager Digital vyhlásil bankrot

Společnost Voyager Digital ve středu oznámila, že podala návrh na bankrot, týden poté, co poskytovatel úvěrů pozastavil výběry, obchodování a vklady na své platformě, protože hledá další čas na prozkoumání strategických alternativ.

Ve svém úterním prohlášení o bankrotu podle kapitoly 11 společnost Voyager se sídlem v New Jersey odhadla, že má více než 100 000 věřitelů a aktiva v hodnotě někde mezi 1 a 10 miliardami USD a závazky ve stejné hodnotě.

Konkurzní řízení podle kapitoly 11 pozastavuje všechny občanskoprávní spory a umožňuje společnostem připravit plány na ozdravení a zároveň zachovat provoz.

„Dlouhodobá volatilita a nákaza na kryptotrhu v posledních několika měsících a nesplacení úvěru společnosti Three Arrows Capital od dceřiné společnosti Voyager Digital, LLC, vyžadují, abychom nyní podnikli promyšlené a rozhodné kroky,“ uvedl v prohlášení generální ředitel společnosti Voyager Stephen Ehrlich.

Minulý týden společnost Voyager uvedla, že vydala oznámení o nesplácení půjčky kryptografickému hedgeovému fondu Three Arrows Capital (3AC) se sídlem v Singapuru, protože neprovedl požadované platby za půjčku ve výši 15 250 bitcoinů (přibližně 324 milionů USD) a stablecoinů USDC v hodnotě 350 milionů USD.

Zdroj: Getty Images

Později téhož týdne společnost 3AC požádala o vyhlášení bankrotu podle kapitoly 15, která umožňuje zahraničním dlužníkům ochránit americká aktiva.

Společnost Three Arrows je jedním z nejznámějších investorů, které zasáhl prudký výprodej na kryptotrhu a kteří jsou v likvidaci, uvedla minulý týden agentura Reuters s odvoláním na osobu obeznámenou se záležitostí.

Voyager ve středu uvedl, že má v hotovosti a ve vlastnictví kryptoaktiv přes 110 milionů dolarů. Zaměstnancům hodlá vyplácet mzdy obvyklým způsobem a pokračovat v jejich primárních benefitech a některých zákaznických programech bez přerušení.

Mnohé z nedávných problémů kryptoměnového průmyslu lze vysledovat až ke spektakulárnímu květnovému kolapsu takzvaného „stablecoinu“ TerraUSD, při němž stablecoin ztratil téměř celou svou hodnotu spolu se spárovaným tokenem.