Zimbabwe zavede zlaté mince, zatímco místní měna upadá

Zimbabwská centrální banka oznámila, že tento měsíc začne prodávat zlaté mince jako uchovatele hodnoty, aby zkrotila rychle rostoucí inflaci, která značně oslabila místní měnu.

Guvernér centrální banky John Mangudya v pondělním prohlášení uvedl, že mince budou v prodeji od 25. července v místní měně, amerických dolarech a dalších zahraničních měnách za cenu založenou na převládající mezinárodní ceně zlata a výrobních nákladech.

Mince „Mosi-oa-tunya“, pojmenované podle Viktoriina vodopádu, lze směnit za hotovost a obchodovat s nimi na místní i mezinárodní úrovni, uvedla centrální banka. Zlatá mince bude obsahovat jednu trojskou unci zlata a prodávat ji budou společnosti Fidelity Gold Refinery, Aurex a místní banky.

Zlaté mince používají investoři na mezinárodní úrovni k zajištění proti inflaci a válkám.

Minulý týden Zimbabwe více než zdvojnásobilo svou základní úrokovou sazbu z 80 % na 200 % a nastínilo plány, jak učinit americký dolar zákonným platidlem na příštích pět let, aby posílilo důvěru.

Prudce rostoucí inflace v této jihoafrické zemi zvyšuje tlak na obyvatelstvo, které se již potýká s nedostatkem, a vyvolává vzpomínky na hospodářský chaos před lety za téměř čtyřicetileté vlády veterána Roberta Mugabeho.

Roční inflace, která v červnu dosáhla téměř 192 %, vrhá stín na snahu prezidenta Emmersona Mnangagwy oživit ekonomiku.

Zimbabwe se v roce 2009 vzdalo inflací zničeného vlastního dolaru a místo toho se rozhodlo používat zahraniční měny, většinou americký dolar. Vláda v roce 2019 znovu zavedla místní měnu, která však opět rychle ztratila na hodnotě.