Libra roste, protože Johnsonův plán odchodu znamená úlevu pro obchodníky

Libra posílila a britské akcie vzrostly díky zprávám, že premiér Boris Johnson plánuje odstoupit.

Investoři uvedli, že tato zpráva může znamenat určitou počáteční úlevu pro britská aktiva, která byla poškozena vysokou inflací, slabou ekonomikou a politickou nejistotou v zemi.

Sterling vzrostl až o 0,6 % na 1,1994 USD. Index FTSE 250, který sleduje britské akcie se střední kapitalizací, ve čtvrtek posílil o 0,9 %.

„Devizové trhy budou doufat, že jakýkoli nový lídr bude usilovat o obnovení jednoty strany a umožní toryům efektivněji vládnout v době, kdy krize životních nákladů vrhá na ekonomiku dlouhý stín,“ uvedl Valentin Marinov, vedoucí oddělení měnového výzkumu G10 ve společnosti Credit Agricole.

GBP/USD – Zdroj: Autochartist

Úředníci obeznámení s premiérovými úvahami sdělili agentuře Bloomberg News, že Johnson hodlá odejít. Politický tlak se stupňuje po sérii vysoce postavených rezignací a výzev k odstoupení ze strany vysoce postavených osobností, včetně jeho nově jmenovaného kancléře státní pokladny Nadhima Zahawiho, aby odstoupil.

Podle jiných stratégů mohou být pohyby libry pouze dočasné.

„Růst libry na základě zpráv o Borisově rezignaci je prostě zvláštní,“ řekl Jordan Rochester, měnový stratég společnosti Nomura, a poznamenal, že není jasné, zda příští lídr poskytne ekonomice fiskální podporu. „Několik lidí mi však řeklo, že si myslí, že je to důvod k nákupu libry, takže je zřejmé, že jde o pohyb vyvolaný sentimentem.“