Akcie Visa zůstávají dlouhodobým vítězem, proč byste si je měli pořídit?

Akcie společnosti Visa (NYSE:V), která vydává kreditní karty, jsou zralé k prodeji. Akcie Visa jsou zhruba za 200 dolarů za akcii, což je v tomto roce o 10 % méně a o 20 % méně než jejich 52týdenní maximum 252,67 dolaru.

To představuje atraktivní vstupní bod pro investory, kteří chtějí vlastnit přední blue-chip akcie, kterým by se mělo dařit v současném prostředí vysokých úrokových sazeb i v dlouhodobějším horizontu, kdy přecházíme na bezhotovostní společnost. Globální recese by sice mohla v krátkodobém horizontu výkonnosti společnosti Visa uškodit, investoři by však měli s akciemi V hledět do budoucna a plánovat dlouhodobé zisky.

Investiční banka Goldman Sachs nedávno vydala mimořádně pozitivní zprávu o akciích společnosti V, ve které uvádí, že akcie společnosti vydávající kreditní karty mohou ze současných úrovní vzrůst o více než 30 %, protože mají dobrou pozici pro zvládnutí současného inflačního prostředí.

Zdroj: Pixabay

Stejně tak analytici Wells Fargo mají o společnosti Visa vysoké mínění a tvrdí, že mezinárodní cestování v létě a v období dovolených ve čtvrtém čtvrtletí by mělo pomoci udržet její zisky na vysoké úrovni. Obě banky považují společnost Visa za defenzivní akcii, která by mohla přilákat více investorů, pokud by se trhy letos propadly hlouběji do medvědího trhu. „Síťový příkop vidíme jako velmi silný,“ napsala ve své analýze Wells Fargo.

Goldman Sachs a Wells Fargo se vyjádřily v pozitivním duchu poté, co Visa svým posledním výsledkem hospodaření vyrazila dech. Na konci dubna společnost Visa vykázala za druhé fiskální čtvrtletí zisk na akcii (EPS) ve výši 1,79 USD, což představuje 30% nárůst oproti předchozímu roku a překonání odhadů analytiků o téměř 10 %. Tržby ve čtvrtletí meziročně vzrostly o 25 % na 7,2 miliardy USD, čímž rovněž překonaly očekávání Wall Street.

Společnost Visa přičítá dobré výsledky oživení cestovního ruchu a také zvýšení celkového objemu plateb. Akcie společnosti Visa bezprostředně po zveřejnění výsledků vyskočily o 8 %, ale od té doby je pokles trhu stáhl dolů.

Medián cílové ceny pro akcie V mezi 32 analytiky, kteří společnost pokrývají, je 270 USD, což znamená 33% růst.

Odvětví plateb pokračuje v rychlém růstu, protože celosvětový finanční systém se přesouvá na internet a nové technologie umožňují rychlejší a složitější formy elektronického obchodování. Společnost Boston Consulting Group předpovídá, že globální platební odvětví se do roku 2030 téměř zdvojnásobí na 2,9 bilionu USD z 1,5 bilionu USD na konci loňského roku. A společnost Visa, která je s tržní kapitalizací téměř 450 miliard dolarů největší veřejně obchodovanou akcií v oblasti finančních technologií (fintech) na světě, má dobré předpoklady k tomu, aby tohoto růstu využila.

Analytici totiž předpovídají, že roční růst zisků společnosti Visa bude v příštích pěti letech činit v průměru 18 %.

Zdroj: Getty Images

Velkou měrou se na tomto růstu budou podílet nové podniky, do kterých se Visa zapojuje. Mezi ně patří Visa Acceptance Cloud (VAC), nové platební řešení, které umožňuje téměř jakémukoli zařízení připojenému k internetu používat platební terminál společnosti připojený ke cloudu. Kromě toho společnost Visa zaplatí 2 miliardy dolarů za akvizici švédského fintechového start-upu Tink, který společnosti Visa poskytne přibližně 250 milionů zákazníků ve více než 3 400 bankách a finančních institucích v celé Evropě.

Největší nový podnik společnosti Visa však souvisí s kryptoměnami. Společnost se agresivně vydává do čela kryptoměn s řadou nových produktů a služeb.