Kdy je datum rozdělení akcií GameStop? Co se pak stane s akciemi GME?

Akcie společnosti GameStop (NYSE:GME) dnes vzrostly o více než 7 % poté, co akcionáři tohoto maloobchodního prodejce videoher odhlasovali rozdělení akcií v poměru čtyři ku jedné.

Rozdělení akcií bude mít formu dividendy a bude vyplaceno po skončení obchodování 21. července, uvedla společnost v prohlášení. Akcie GME se začnou obchodovat na základě upraveného rozdělení 22. července. V letošním roce zatím cena akcií společnosti klesla o 13 % na 128 USD za akcii.

Společnost GameStop oznámila plány na rozdělení svých akcií v březnu letošního roku. Akcionáři tento týden na výroční schůzi společnosti rozdělení odhlasovali. Jakmile bude provedeno, akcionáři obdrží tři dodatečné akcie GME za každou, kterou již vlastní.

Rozdělení akcií se týká kmenových akcií společnosti třídy A. Pokud by se rozdělení čtyři ku jedné uskutečnilo dnes, snížilo by cenu akcií GameStop na 29,36 USD ze včerejší závěrečné ceny 117,43 USD. Po rozdělení akcií vzroste počet akcií třídy A společnosti GameStop v oběhu na jednu miliardu z dosavadních 300 milionů.

Zdroj: Unsplash

Rozdělení akcií přichází v době, kdy se společnost GameStop snaží přejít od svého maloobchodního obchodního modelu k nové strategii elektronického obchodování.

Po téměř deseti letech, kdy se rozdělení akcií provádělo jen málo, je tato praxe náhle opět populární. K rozdělení akcií letos přistoupilo několik dalších společností, včetně Amazonu (NASDAQ:AMZN), Shopify (NYSE:SHOP) a mateřské společnosti Googlu Alphabet (NASDAQ:GOOG, NASDAQ:GOOGL).

Společnosti považují rozdělení akcií za způsob, jak zažehnout rally na svých akciích, protože drobní investoři je nakupují za sníženou cenu po rozdělení. Úspěch však není zaručen. Akcie Amazonu klesly o více než 5 % od chvíle, kdy tento gigant v oblasti elektronického obchodování na začátku června rozdělil své akcie v poměru 20:1.

Zdroj: Pixabay

Společnost GameStop je známá jako originální „meme stock“ a cena jejích akcií za posledních 18 měsíců dramaticky rostla a klesala, protože maloobchodní obchodníci provedli několikrát short squeez na akcie.

Akcie GME budou cenově dostupnější k nákupu, jakmile se 22. července začnou obchodovat na bázi upraveného štěpení čtyři ku jedné. Skutečnost, že akcie GameStop dnes rostou, naznačuje, že investoři nadcházející rozdělení schvalují. Zatím však není jasné, zda rozdělení akcií přinese stabilitu ceně akcií společnosti, nebo povede k dalšímu short squeezu. Jako vždy se zdá, že u akcií společnosti GameStop je možné všechno.