Kupte si akcie americké společnosti Nvidia, protože stále klesají na dobré ceny

Investoři, kteří hledají přeprodané technologické akcie k levnému nákupu, by měli mít polovodičovou společnost Nvidia (NASDAQ:NVDA) vysoko na seznamu svých přání. Akcie NVDA byly tak silně poraženy, že to vypadá, jako by byly ponechány napospas smrti.

Ve skutečnosti akcie NVDA od počátku roku klesly o 47 % a v současné době se šrotí poblíž 52týdenního minima 150 USD za akcii. Analytici a investoři se sice nadále obávají zpomalující se poptávky a úzkých míst v dodavatelském řetězci souvisejících s polovodiči, mikročipy a grafickými procesory (GPU) vyráběnými společností Nvidia, makroekonomické překážky však nemohou zastřít skutečnost, že Nvidia zůstává světovým lídrem, pokud jde o polovodičové a mikročipové technologie a inovace.

Nezměnilo se nic, co by mělo vliv na finanční výsledky společnosti Nvidia nebo její dlouhodobý růstový potenciál.

Špatné recenze

Neustálý výprodej na trhu (oficiálně máme za sebou nejhorší první polovinu roku od roku 1970) se na akciích NVDA podepsal a v posledních měsících je stáhl dolů. Akcie NVDA však také dostaly několik ran do těla kvůli řadě špatných zpráv týkajících se společnosti a jejích produktů.

Zdroj: Getty Images

Příkladem může být nová levná grafická karta GTX 1630 společnosti Nvidia, kterou společnost nedávno vydala bez větších fanfár. Karta GTX 1630 si vysloužila pochvalné recenze od kritiků a vyvolala zklamání mezi zákazníky. V recenzi, kterou zveřejnil technologický web Gizmodo, se uvádí, že GTX 1630 není vhodná pro hraní her, k čemuž se grafické karty Nvidia obvykle používají. Zdá se, že GTX 1630 je pro společnost Nvidia vzácnou chybou.

Další ranou pro společnost Nvidia a její akcionáře bylo zrušení plánované akvizice britské společnosti Arm Limited za 40 miliard dolarů, která byla zmařena kvůli nedostatečné podpoře regulačních orgánů po celém světě. Velká hodnota z transakce s Armem byla zabudována do akcií NVDA, když se v loňském roce obchodovaly na úrovni téměř 350 dolarů za akcii. Jakmile byla akvizice prohlášena za neplatnou, mnoho analytiků nahlas uvažovalo, co bude s Nvidií dál a jak si společnost udrží závratné tempo růstu, které investoři očekávali.

V měsících následujících po ukončení nákupu společnosti Arm Nvidia neoznámila žádné nové akvizice.

Zdroj: Unsplash

Obrovská poptávka

Nehledě na přiznané problémy je po různých polovodičích, mikročipech a procesorech společnosti Nvidia stále obrovská poptávka. Tyto produkty jsou široce využívány nejen v herním průmyslu, ale také v datových centrech a automobilovém průmyslu po celém světě. Zejména oblast datových center je pro společnost Nvidia na vzestupu a byla největším zdrojem příjmů společnosti v prvním fiskálním čtvrtletí roku 2023, které skončilo 1. května. Jednotka datových center dosáhla příjmů ve výši 3,75 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 83 %. Nvidia v současnosti dominuje sektoru datových center s 80% podílem na trhu. Společnost předpovídá, že trh datových center by jí mohl do roku 2025 přinést roční tržby ve výši 30 miliard dolarů.

Společnost Nvidia také expanduje do oblasti centrálních procesorových jednotek (CPU), jejichž adresovatelný trh se odhaduje na 42 miliard USD. Společnost plánuje příští rok (2023) uvést na trh nové procesory „Grace“ pro datová centra, čímž se otevře zcela nový zdroj příjmů, který by měl již tak rychle rostoucímu podnikání společnosti Nvidia dodat další dávku adrenalinu.

Mezi další růstové oblasti společnosti patří těžba kryptoměn a umělá inteligence (AI), které ke svému provozu využívají její polovodiče a mikročipy. Samořídící vozidla, vytváření digitálního světa a edge computing jsou jen některé z důvodů, proč výzkumná společnost McKinsey předpovídá, že celosvětový trh s polovodiči do roku 2030 vzroste z letošních 600 miliard dolarů na 1 bilion dolarů.

Nákup akcií NVDA při jejich poklesu

Nakupovat při výprodeji na trhu není nikdy snadné. Nakupovat akcie v době, kdy pokračuje jejich pokles, může být psychologické utrpení. Přesně to by však investoři měli udělat v případě společnosti Nvidia a mít na paměti, že s klesající cenou kupují akcie se slevou.

Investoři by také měli mít na paměti, že čím nižší je cena, za kterou akcie Nvidia koupí, tím více peněz vydělají, až se trh odrazí ode dna a akcie Nvidia se vyšplhají výš díky trvalé poptávce po jejích různých technologiích. Navzdory současným bolestem jsou akcie NVDA nadále vhodné k nákupu.