Máte rádi dividendy? Tato blue-chip dividendová akcie se vám bude líbit

Zvýšená inflace a zvyšování úrokových sazeb vedly k tomu, že index Nasdaq Composite se letos propadl o 30 %. A existuje mnoho akcií, které se od začátku roku propadly ještě více.

Kávový a nápojový řetězec Starbucks (SBUX) se letos propadl o 32 %. To vyvolává následující otázku: Je tato akcie vhodná pro investory s příjmy? Pojďme se podívat na základní údaje a ocenění společnosti Starbucks, abychom to zjistili.

Společnost má tendenci překonávat očekávání

V květnu společnost Starbucks zveřejnila své výsledky za druhé čtvrtletí, které skončilo 3. dubna.

Společnost zaznamenala ve čtvrtletí čisté příjmy ve výši 7,64 miliardy dolarů, což je o 14,5 % více než před rokem. To bylo těsně nad průměrnou předpovědí analytiků, kteří pro toto čtvrtletí předpovídali čisté tržby ve výši 7,6 miliardy USD. Jak se společnosti Starbucks podařilo překonat konsensus analytiků již v šestém čtvrtletí z posledních 10 čtvrtletí?

Zdroj: Unsplash

Růst tržeb ve čtvrtletí byl způsoben 7% nárůstem celosvětových srovnatelných prodejů. Díky zvýšení cen se průměrná cena lístku společnosti Starbucks meziročně zvýšila o 4 %. Přesto vyšší ceny neodradily zákazníky společnosti od častých návštěv prodejen v průběhu čtvrtletí. Ve druhém čtvrtletí tak srovnatelné transakce společnosti Starbucks vzrostly o 3 %.

Společnost také zaznamenala významný nárůst věrnostního programu Starbucks Rewards, který se oproti předchozímu roku zvýšil o 17 % na 26,7 milionu aktivních členů. To je obzvláště povzbudivé, protože věrnostní program společnosti vede zákazníky k většímu a častějšímu utrácení. Zároveň se společnosti Starbucks podařilo meziročně zvýšit počet svých prodejen o 5,1 % na 34 630 po celém světě.

V konečném důsledku společnost vykázala za čtvrtletí 0,59 USD (upravený) zředěný zisk na akcii (EPS) – o 3,3 % méně než před rokem. To jen těsně zaostalo za průměrnou prognózou analytiků, kteří očekávali zisk ve výši 0,60 USD. I přesto však Starbucks sedm z posledních deseti čtvrtletí splnil nebo překonal konsensus analytiků ohledně čistého zisku.

Zdroj: Getty Images

Inflace nákladů vedla v průběhu čtvrtletí ke zvýšení provozních nákladů. Z tohoto důvodu klesla provozní marže společnosti Starbucks, která není založena na metodice GAAP, ve druhém čtvrtletí o 300 bazických bodů na 13 %. Nepříznivé provozní náklady byly částečně kompenzovány snížením váženého průměru počtu zředěných akcií společnosti o 2,6 % na 1,2 miliardy ve čtvrtletí.

Vysoký růst dividend by měl pokračovat

Starbucks nabízí investorům výnos 2,5 %, což je výrazně nad výnosem 1,6 % indexu S&P 500. A pokud by to nestačilo, společnost by měla mít v budoucnu ještě spoustu možností růstu dividend.

Dividendový výplatní poměr společnosti Starbucks je na přijatelné úrovni 68,0 %, což by mělo v následujících letech umožnit růst dividend v souladu s růstem zisků. A vzhledem k tomu, že analytici předpokládají v příštích pěti letech roční růst zisků o 7,9 %, mělo by se to projevit ve vysokém jednociferném ročním růstu dividend. Starbucks je tak vynikající dividendovou akcií pro investory, kteří hledají jak vysoký současný příjem, tak budoucí příjem.

Zdroj: Unsplash

Růst za rozumnou cenu

Zdá se, že Starbucks je v zásadě zdravý podnik. A ocenění akcií se zdá být rozumným vstupním bodem pro dlouhodobé investory.

Poměr forwardové ceny k zisku (P/E) společnosti Starbucks ve výši 27,6 je vyšší než průměrný forwardový poměr P/E v odvětví restaurací podle indexu S&P 500, který činí 23,3. Vzhledem k růstovému profilu a kvalitě akcií je však toto ocenění pravděpodobně oprávněné. A poměr ceny k volným peněžním tokům společnosti Starbucks ve výši 26 je mírně nižší než jeho desetiletý medián 30,4. Vzhledem k tomu, že základní ukazatele společnosti Starbucks jsou stejně silné jako v minulosti, jedná se opět o ospravedlnitelné ocenění.