Akcie Marathon Digital rostou navzdory provozním překážkám ve 2. čtvrtletí

Marathon je technologická společnost, která těží kryptoměny a zaměřuje se na ekosystém blockchainu a generování digitálních aktiv.

Společnost začínala v roce 2010 jako Marathon Patent Group, kdy začala shromažďovat patenty týkající se šifrování. S akciemi společnosti MARA se začalo obchodovat v roce 2013. Dne 1. března 2021 společnost změnila svůj název na Marathon Digital Holdings. Dne 26. dubna 2021 nahradil Fred Thiel Merricka Okamota ve funkci generálního ředitele. Thiel se 1. ledna 2022 stal také předsedou představenstva.

Společnost Marathon Digital poskytuje výpočetní výkon potřebný k těžbě bitcoinů. Těžba bitcoinů spočívá ve zpracování neboli ověřování transakcí. Rychlost, jakou těžař digitální měny zpracovává transakce, se nazývá hash rate. Čím rychleji dokáže těžař zpracovávat transakce, tím větší příjmy generuje.

Společnost Marathon Digital dostává za těžbu bitcoinů zaplaceno. Společnost pak může tyto Bitcoiny prodávat a generovat tak příjmy. Společnost Marathon Digital také financuje svou činnost prostřednictvím financování.

Zdroj: Getty Images

Cena Bitcoinu se v poslední době propadla na přibližně 21 000 dolarů. Bitcoin předtím 1. března 2022 prudce vzrostl na přibližně 44 249 USD, protože vlády po celém světě zintenzivnily hospodářské sankce vůči Rusku za invazi na Ukrajinu. Někteří odborníci se domnívají, že Bitcoin by mohl být vnímán jako bezpečné útočiště pro Rusy a Ukrajince, aby mohli dostat peníze ze svých zemí.

Bitcoin se však v poslední době obchoduje podle stejného vzoru jako akcie. Nicméně akcie společnosti MARA 8. července vyskočily o 21 %, a to i přes pokles Bitcoinu a provozní problémy ve 2. čtvrtletí.

Generální ředitel je otevřený akvizicím

V rozhovoru pro agenturu Bloomberg z 31. března generální ředitel Thiel uvedl, že by zvážil nabídku za „správnou cenu“.

„Pokud nám někdo nabídne obrovskou prémii nad naší tržní kapitalizací, musím to vzít v úvahu a může to být správná věc pro investory,“ dodal.

Thiel tvrdí, že energetické firmy jsou v nejlepší pozici pro převzetí těžařů bitcoinů.

„Výrobní společnost může prodávat svou elektřinu sama sobě za nižší cenu, takže by časem byla nejvýhodnějším těžařem Bitcoinu,“ vysvětlil.

Přicházejí regulace v oblasti kryptoměn

Demokratická senátorka Kirsten Gillibrandová a republikánská senátorka Cynthia Lummisová 7. června představily první významnou dvoustrannou legislativu pro regulaci kryptoměn. Návrh zákona klasifikuje digitální aktiva jako komodity jako pšenici nebo ropu a pověřuje Komisi pro obchodování s komoditními futures, aby je regulovala.

Zákon o odpovědných finančních inovacích je prvním klíčovým krokem ke strukturování trhů s digitálními aktivy pomocí právních definic.

Návrh zákona je „přelomovou bipartitní legislativou, která vytvoří kompletní regulační rámec pro digitální aktiva, který podporuje odpovědné finanční inovace, flexibilitu, transparentnost a důkladnou ochranu spotřebitelů a zároveň začleňuje digitální aktiva do stávajícího práva,“ uvedly jejich úřady v prohlášení.

„Spojené státy jsou globálním finančním lídrem a je naprosto nezbytné, aby USA hrály vedoucí roli v této nové oblasti,“ uvedl Lummis 7. června na Twitteru.

Akcie společnosti MARA a další bitcoinové hry na základě této zprávy klesly.

Zdroj: Unsplash

Návrh zákona navazuje na nařízení prezidenta Bidena z 9. března, které vyzývá federální vládu, aby prověřila rizika a přínosy kryptoměn.

„Spojené státy si musí udržet technologické prvenství v tomto rychle se rozvíjejícím prostoru, podporovat inovace a zároveň zmírňovat rizika pro spotřebitele, podniky, širší finanční systém a klima,“ uvedl Bílý dům v prohlášení.

Příkaz stanoví národní politiku pro digitální aktiva v šesti klíčových prioritách: ochrana spotřebitelů a investorů, finanční stabilita, nezákonné financování, vedoucí postavení USA v globálním finančním systému a ekonomická konkurenceschopnost, finanční inkluze a odpovědné inovace.

Těžební síla společnosti Marathon Digital roste

Společnost Marathon 4. března oznámila, že během února 2022 vytěžila 360,3 bitcoinu vlastní těžbou, což představuje 729% nárůst oproti 43,4 bitcoinu vlastní těžbou v únoru 2021.

Společnost uvedla, že zvýšila celkový objem držených bitcoinů na přibližně 8 956 BTC s reálnou tržní hodnotou přibližně 386,8 milionu USD.

Marathon má v hotovosti přibližně 106,4 milionu dolarů. Celková likvidita, definovaná jako hotovost a držba bitcoinů, činila přibližně 493,2 milionu USD.

Společnost uvedla, že v únoru obdržela od společnosti Bitmain přibližně 7 600 špičkových ASIC těžařů, které doplnily její stávající těžební flotilu 35 510 aktivních těžařů.

Společnost očekává, že do poloviny roku 2022 bude mít přibližně 133 000 funkčních těžařů.

Nicméně na začátku tohoto roku analytik společnosti B. Riley Lucas Pipes snížil cílové ceny pro těžaře kryptoměn Marathon Digital, Riot Blockchain (RIOT), Greenidge Generation (GREE) a Stronghold Digital Mining (SDIG) kvůli vyšším než očekávaným kapitálovým nákladům, uvedl v poznámce klientům.