Analytik vidí další problémy pro internetové akcie, ale má několik tipů

Internetové akcie dostaly v první polovině roku 2022 těžkou ránu, protože rostoucí inflace odradila investory od tohoto růstového sektoru, který patří k těm nejcitlivějším na růst úrokových sazeb.

Podle společnosti Evercore ISI nás čekají další bolesti, protože ekonomika vykazuje známky zmírnění spotřebitelské poptávky, ale některé akcie mohou tuto bouři přečkat lépe než jiné.

„Začali jsme rok ‚tlumeně‘ a ‚opatrně‘, pokud jde o síťový sektor,“ uvedl ve sdělení klientům analytik Mark Mahaney. „Zůstáváme v této pozici i nadále.“

Mahaney snížil odhady a cílové ceny napříč celým sektorem, protože se zvyšuje riziko recese, nicméně jmenoval řadu internetových akcií, které jsou podle něj v současné ekonomice v lepší pozici než jejich kolegové.

Zdroj: AP Photo

Největšího snížení odhadů zisků se dočkaly společnosti zaměřené na spotřebitelské výdaje, ačkoli Mahaney nadále upřednostňuje jména s vysokým výnosem z volných peněžních toků, která si podle něj mohou „nejlépe udržet svou hodnotu“. Líbí se mu také „dislokované vysoce kvalitní akcie“, které jsou hrou na oživení a nabízejí lepší ocenění a obchodní modely.

Zde jsou některá jména s nejlepší pozicí:

Akcie společnosti Amazon se letos propadly o 31 %. Evercore ISI sice vidí rizika pro očekávání Wall Street ohledně tržeb e-commerce ve třetím čtvrtletí, protože se zpomalují diskreční výdaje spotřebitelů, ale akcie se obchodují s velkým diskontem oproti hodnotám z doby před Kovidem a mohly by získat, jakmile se zmírní problémy s dodavatelským řetězcem.

Amazon a Meta Platforms „se obchodují se 40% slevou oproti násobkům před Kovidem, přesto si zachovávají dva z nejsilnějších dlouhodobých fundamentálních profilů v sektoru, včetně zrychlení růstu tržeb a oživení marží“ ve druhé polovině roku, napsal Mahaney.

Meta se letos propadla o více než 49 %, ale mateřská společnost Facebooku si udržuje vysoké marže a prognózu výnosu volného peněžního toku pro rok 2023 nad 7 %, napsal Mahaney. Očekává, že Meta ve druhé polovině roku nastartuje růst tržeb, protože využije výhod společnosti Reels a dalších oblastí podnikání.

Akcie jako Airbnb a Bookings utrpěly ztrátu, protože pandemické výluky omezily cestování a dolar posílil vůči euru. Obě společnosti by sice mohly zaznamenat další pokles, protože diskreční výdaje se zpomalují, ale mohly by také těžit ze zadržované poptávky po cestování, která byla zastavena během pandemie.

Akcie společností Airbnb a Bookings v letošním roce poklesly o 44 %, resp. 26 %.

„Výdaje na cestování považujeme spíše za riziko recese roku 23 než za riziko recese roku 22,“ řekl Mahaney.

Dalším uchazečem, který by mohl těžit z oživení sdílení jízd, je společnost Lyft, která letos poklesla o 69 % a o 77 % oproti úrovni před krizí. Výnos volného peněžního toku společnosti činí 15,4 %.