Máte 10 000 dolarů? 2 nejlepší ropné akcie k nákupu v dlouhodobém horizontu

Ceny ropy a zemního plynu jsou v roce 2022 vysoké, ale v roce 2020 byly bolestně nízké, což poukazuje na přirozenou volatilitu tohoto odvětví. Pokud chcete mít ve svém portfoliu určitou expozici vůči ropě, musíte na to při výběru energetických akcií pamatovat. Shell (SHEL) a ConocoPhillips (COP) jsou dvě jména, na která byste se mohli zaměřit, ale z velmi odlišných důvodů.

Zajištění proti inflaci

Pokud jste v nedávné době tankovali benzín, víte, že inflace roste. To je špatná zpráva pro vaši peněženku, ale dobrá zpráva pro producenty ropy a zemního plynu, jako je společnost ConocoPhillips. Tato společnost je mezi velkými energetickými společnostmi poněkud výjimečná tím, že se zaměřuje výhradně na těžbu a před mnoha lety vyčlenila svá střednědobá a rafinérská aktiva. Proto je osud společnosti ConocoPhillips více závislý na cenách ropy a zemního plynu než u jiných velkých společností, jako je ExxonMobil, která má diverzifikovanější obchodní model.

Zdroj: Reuters

To však není úplně špatné, protože ConocoPhillips se tak stává jakýmsi investičním zajištěním proti inflaci. Ale je to ještě lepší, protože tato energetická společnost má také jedinečnou strukturu dividend. Za prvé, vyplácí pravidelnou dividendu, která je na poměry odvětví poměrně skromná. Dividendový výnos dnes činí přibližně 2,2 % na základě pravidelné čtvrtletní dividendy ve výši 0,46 USD na akcii. Kromě této výplaty však může společnost vyplácet i mimořádnou výplatu vázanou na cenu ropy. Poslední mimořádná dividenda činila 0,70 USD na akcii. Zvláštní dividenda je však proměnlivá a v případě poklesu cen ropy může klesnout až na nulu.

Pro investory, kteří upřednostňují konzistentní pasivní příjem, tato variabilní dividendová politika pravděpodobně nebude vhodná. Těm, kteří se obávají inflace, se však pravděpodobně bude líbit myšlenka získat dodatečný příjem v době, kdy ceny energií rostou.

Zdroj: Getty Images

Další zajímavou možností na energetickém trhu je dnes společnost Shell, ale ze zcela jiného důvodu. Pro začátek, tato integrovaná energetická společnost snížila svou dividendu v roce 2020. To však mělo za cíl resetovat podnikání, přičemž vedení společnosti zhruba ve stejnou dobu oznámilo plány na zahájení pomalého přechodu na čistou energii a odklon od ropy. Jinými slovy, společnost se snaží zajistit své dlouhodobé přežití tváří v tvář změněnému energetickému prostředí.

Snížení dividendy přišlo se závazkem rychle se vrátit na cestu růstu dividend. Za tímto účelem vedení společnosti od snížení dividendu čtyřikrát zvýšilo, což představuje 55% nárůst za zhruba dva roky. Mezitím společnost Shell investuje do čistých energetických aktiv, jak se zavázala. Celkově tedy vedení dělá přesně to, co řeklo, že bude dělat, když se snaží přizpůsobit spolu s širším energetickým odvětvím.

Snížení dividendy není nikdy dobré. Společnost Shell však začala rychle dokazovat, že obchodní reset, který zahájila v roce 2020, funguje. Dnešní vysoké ceny ropy tomu zjevně napomáhají, ale skutečným přínosem je, že tato více než stoletá ropná společnost stále více vypadá jako dlouhodobý přeživší. Dividendový výnos se dnes pohybuje kolem 3,5 % a čtvrtletní výplata vypadá, že se vrátila na cestu udržitelného růstu.

Zdroj: Gettyimages

Na rozdílech záleží

Pokud máte 10 000 dolarů, ConocoPhillips je způsob, jak do svého portfolia přidat energii, která pomůže ochránit vaši peněženku před ničivou inflací (upozorňujeme, že variabilní dividenda může klesat stejně jako stoupat s kolísáním cen ropy). Shell je mezitím méně vzrušující dlouhodobá dividendová akcie, která vypadá, že snadno přežije pomalý a trvalý přechod k čistším alternativám a zároveň investory odmění spolehlivým pasivním příjmem. Jedná se o velmi odlišné možnosti v oblasti čisté energie, ale obě stojí za hlubší zvážení.