Mike Novogratz říká, že většina kryptoměnového masakru je za námi

Generální ředitel společnosti Galaxy Digital Mike Novogratz uvedl, že krypto již nemá moc kam klesat, ale mohlo by zůstat v neklidném bočním obchodování, než do tohoto prostoru vstoupí nový kapitál.

Ceny kryptoměn padaly celý rok spolu s ostatními rizikovými aktivy, když Federální rezervní systém začal zvyšovat úrokové sazby v boji proti přetrvávající vysoké inflaci. Cena bitcoinu, největšího kryptoměnového aktiva podle tržní kapitalizace, je asi 70 % pod svým listopadovým historickým maximem.

Dále panují velké obavy z nákazy, protože napjaté kryptoměnové společnosti byly nuceny likvidovat pákové sázky na kryptoměny. Nebyly také schopny plnit podmínky splácení úvěrů, zatímco jiné obdržely záchrannou půjčku od FTX Sama Bankmana-Frieda.

„Připadá mi, že jsme na 90 % prošli tímto snižováním zadluženosti,“ řekl Novogratz ve čtvrtečním pořadu „Squawk Box“ televize CNBC. „Problém je v tom, že k tomu, abyste se dostali mnohem výš, potřebujete, aby se zvedl narativ a aby přišel nový kapitál.“

Zdroj: Getty Images

„Můj instinkt je takový, že to bude nějakou dobu kolísat do strany, dokud se buď Fed nezmátoří a my nezískáme tento makro příběh, nebo se škody zahojí a lidé se osvobodí, když trh začne znovu růst,“ dodal.

Řízení rizik v oblasti kryptoměn

Novogratz ve čtvrtek také obhajoval snahu kryptoměnového průmyslu o decentralizaci a poukázal na decentralizované finanční nebo DeFi platformy, jako jsou Compound a Aave, jako na projekty, které „fungují tak, jak mají“.

Naproti tomu řekl, že soukromé, centralizované společnosti, které jsou v současné době v centru pozornosti, jako je Celsius a Three Arrows Capital, byly schopny zůstat skoupé na informace o tom, jak velký vliv mají.

„To, co jsme viděli a doufejme, že se nebude opakovat v příštím cyklu, je strašlivé selhání řízení rizik ve společnostech, u kterých byste předpokládali, že chápou, co je to řízení rizik,“ řekl Novogratz.

Zdroj: Shutterstock

„Až bude po všem, dojde k obvinění a stíhání za podvody,“ dodal. „V některých z těchto společností dojde k hrubému pochybení, když se jen podíváte na množství pákového efektu i vzájemných půjček, které se děly.“

„Původním důvodem pro kryptoměnové služby byla větší transparentnost a paradoxně jsme měli centralizované organizace na vrcholu všech kryptoměnových služeb a právě tam se ukázala většina problémů,“ dodal.