Obchodníci s eurem uvažují, jak nízko by mohla měna klesnout pod 1 dolar

Obchodníci s měnami se připravují na to, že jedno euro bude mít nižší hodnotu než jeden dolar.

Společná měna poprvé od roku 2002 koketuje s dosažením parity vůči zelené bankovce. Nyní, když byly během propadu v tomto měsíci prolomeny desetiletí trvající historické úrovně podpory, se trh zaměřuje na to, jak nízko by mohl klesnout.

„Hodnota 1,00 je pravděpodobně největší psychologickou úrovní na FX,“ uvedli stratégové ING Groep NV pod vedením Chrise Turnera. „Pokud by došlo k prolomení úrovně 1,00, očekávali bychom, že volatilita prudce vzroste a s největší pravděpodobností dojde k poklesu eurodolaru.“

Další zastávkou by mohla být úroveň 0,9850 USD, kterou poslední kolo opčních sázek signalizuje jako potenciální krátkodobé dno. Podle údajů společnosti Depository Trust & Clearing Corporation investoři minulý měsíc nechtěli přidávat výrazné expozice nad rámec parity. Od 1. července se však medvědí sázky soustředily také na nižší striky, přičemž 0,95 USD se pomalu stává oblíbenou hrou obchodníků s opcemi.

Klesající spirála měny byla rychlá a brutální, vzhledem k tomu, že se v únoru obchodovala kolem 1,15 USD. Ruská invaze na Ukrajinu zhoršila vyhlídky růstu v eurozóně a zvýšila náklady na dovoz energií, zatímco řada stále výraznějších zvýšení úrokových sazeb Federálního rezervního systému dolar ještě více nabudila.

EUR/USD od roku 2000 – Zdroj: Tradingeconomics.com

Evropská centrální banka se tak ocitla v úzkých. Zatím se brání agresivnímu zpřísňování politiky, které uplatňují centrální banky po celém světě, a signalizuje, že ještě tento měsíc zvýší výpůjční náklady o čtvrt procentního bodu. To pravděpodobně udrží rozšiřující se úrokový diferenciál, který bude udržovat tlak na společnou měnu.

Někteří varují, že by mohlo dojít k chaotickému sestupu, který by euro srazil ještě níže. Z technického hlediska existuje malá podpora pod paritou až do jejího minima z ledna 2000 na úrovni 0,9668 USD.

Jiní se také zamýšlejí nad tím, kde je dno. George Saravelos, vedoucí oddělení měnového výzkumu v Deutsche Bank AG, uvedl, že propad na 0,95-0,97 USD by se vyrovnal historickým extrémním výkyvům, které byly na měnových trzích zaznamenány od konce Bretton Woods v roce 1971. Stratégové Nomura International Plc varují před „nelineárním“ propadem na 0,95 USD.

„Euro by mohlo nejprve otestovat úrovně podpory stanovené v roce 2002 kolem 0,9613 až 0,9863,“ uvedl Jordan Rochester z Nomury. „Po 20 letech však tyto úrovně podpory budou mít pravděpodobně jen málo bariér, které by nestačily na to, aby vyvážily sílu makro toků, které tento pohyb přinejmenším pohánějí.“

Podle opčně-cenového modelu agentury Bloomberg má euro 52% pravděpodobnost, že se během příštích 30 dnů dotkne parity, a šanci jedna ku čtyřem, že do konce roku dosáhne 0,95 USD. To z něj činí nejnákladnější zajištění proti dalšímu hlubokému poklesu od začátku války na Ukrajině.