USA dominují instalacím krypto bankomatů a celosvětovému hashování BTC

Navzdory nesčetným státním a federálním regulačním překážkám, s nimiž se kryptografické podniky v regionu potýkají, hrají Spojené státy významnou roli při zachování bitcoinového (BTC) a kryptografického ekosystému. Poté, co se Čína po trvalém zákazu kryptografie odstěhovala, si Spojené státy udržují první místo, pokud jde o příspěvek k hash rate a instalaci bankomatů na celém světě.

Před omezením těžby BTC Čína historicky představovala více než 50 % celkového hash rate až do února 2021. Po vyřazení Číny ze soutěže se USA chopily otěží a staly se největším přispěvatelem k hash rate BTC – do ledna 2022 představovaly 37,84 % celkového těžebního výkonu.

Jak je uvedeno výše, čínští těžaři obnovili činnost v září 2021. Těžaři v USA však nadále dominovali tomuto prostoru a zároveň meziměsíčně zvyšovali svůj příspěvek k hash rate.

V USA se navíc nachází největší počet instalací bankomatů, které představují téměř 88 % všech instalací krypto bankomatů na světě. Více než 90 % všech krypto bankomatů instalovaných v posledních několika měsících se nachází ve Spojených státech. Údaje společnosti Coin ATM Radar potvrzují, že tento trend pokračuje i v červenci, neboť v USA bylo v prvních 10 dnech měsíce instalováno 641 ze 710 bitcoinových a krypto bankomatů.

Zdroj: Unsplash

Kanada, která dále posiluje pozici Severní Ameriky v kryptografickém ekosystému, představuje po Spojených státech druhou největší síť krypto bankomatů. Mimo Ameriku se nejvyšší počet krypto bankomatů nachází ve Španělsku, a to 210, tj. 0,5 % z celkového počtu aktivních bankomatů.

Souběh celosvětového nedostatku čipů a pandemie koronaviru na okamžik vystřelil vzhůru ceny nejdůležitější součásti těžebního zařízení – grafického procesoru (GPU). Nicméně s poklesem cen pod úroveň MSRP a hash rate, který tento pokles doplňuje, se těžařům naskytla příležitost pořídit si vysněné těžební vybavení.

Jen v květnu klesly ceny GPU v průměru o více než 15 %, což navíc donutilo prodejce na sekundárních trzích snížit své přemrštěné ceny použitých těžebních rigů.