Výplata dividend v letošním roce bude rekordní, a to i přes možnou recesi

Rozkolísaný akciový trh je plný nejistoty, od inflace a úrokových sazeb až po ceny ropy a zisky podniků. Světlým bodem však zůstávají výplaty dividend, které letos dosáhnou nových rekordů.

Investoři, kteří chtějí tento trend využít, mohou zvážit uložení svých peněz do řady specializovaných burzovně obchodovaných fondů.

„Současný pracovní výhled na dividendy v indexu S&P 500 je i nadále pozitivní, očekává se jejich růst, a to i při zpomalování ekonomiky a zvyšování úrokových sazeb,“ napsal hlavní analytik indexu S&P Global Dow Jones Indices Howard Silverblatt. „Pro rok 2022 se očekává nárůst výplaty dividend o více než 10 %, což by znamenalo novou rekordní roční výplatu (potenciální 11. rok rekordních výplat v řadě) a překonání inflace.“

Dividendy, které jsou často považovány za způsob, jak mohou investoři generovat stabilní příjem i v období poklesu, si podle Silverblatta i nadále získávají přízeň investorů hledajících bezpečí v tomto období zvýšené volatility trhů.

Zdroj: Ilustrační foto

Podle jeho analýzy již ve druhém čtvrtletí dosáhly dividendy nových rekordů a ve třetím čtvrtletí by mohly dosáhnout nového milníku.

Podle jeho analýzy vzrostly ve druhém čtvrtletí peněžní dividendy v indexu S&P 500 o 14,1 % oproti předchozímu roku. Mezitím čistý zisk z dividend za 12 měsíců do června 2022 dosáhl 74,8 miliardy USD, což je téměř dvojnásobek oproti předchozímu roku.

Čisté změny dividend – zvýšení minus snížení – dosáhly ve druhém čtvrtletí 17,6 miliardy USD, což je více než 12,9 miliardy USD ve stejném období roku 2021.

„V roce 2022 se zatím výrazně změnil kompromis mezi rizikem a výnosem, protože turbulence na trhu přesunuly investory orientované na riziko a růst k bezpečnějším, méně volatilním producentům akciových dividend, protože dividenda funguje jako kotva, která zpomaluje pokles,“ uvedl Silverblatt.

Pro investory, kteří chtějí hrát na dividendovém trendu, provedl server CNBC Pro výběr nejlépe hodnocených ETF zaměřených na dividendy podle společnosti Morningstar. Všechny tři názvy, které se dostaly do výběru, se mohou pochlubit pěti hvězdičkami a stříbrným analytickým hodnocením od této firmy.

Zde jsou jména, která se objevila:

Mezi nejlépe hodnocené fondy patřil fond Schwab US Dividend Equity ETF, který zahrnuje jména jako PepsiCo a Pfizer. ETF zahrnuje firmy s desetiletou historií výplaty dividend, přičemž se mimo jiné posuzuje návratnost vlastního kapitálu a poměr peněžních toků k dluhu.

Do seznamu se dostal také fond iShares Core Dividend Growth ETF. Tento fond, který letos poklesl o 12,8 %, vyhledává společnosti, které vyplácejí o 75 % méně než zisk a udržují si pět po sobě jdoucích let růst dividend. Mezi nejvýznamnějšími držiteli jsou společnosti Microsoft a Apple.

Dalším fondem, který se dostal do výběru, byl SPDR S&P Dividend ETF (SDY). Ten se může pochlubit nejvyšším nákladovým poměrem ze skupiny, který činí 0,35 %, a zahrnuje řadu REITs, přičemž převažuje finanční tituly. SDY, který v roce 2022 poklesl o 6,8 %, vybírá společnosti, které zvýšily dividendy za 20 let, a odráží výkonnost indexu S&P High Yield Dividend Aristocrats před započtením poplatků a nákladů.