Co dělá legendární investor Warren Buffett – a vy byste měli také

Warren Buffett prožil 26 období, kdy se index S&P 500 nacházel v medvědím trhu. Jedenáct z nich přišlo poté, co v roce 1965 poprvé investoval do společnosti Berkshire Hathaway (BRK.A) (BRK.B).

Legendární investor vedl společnost Berkshire v uplynulých 57 letech k tomu, aby porazila trh. Jeho rozhodnutí učiněná během velkých poklesů měla velký vliv na jeho celkovou výkonnost. Zde je popis toho, co Buffett dělá na medvědích trzích – a co byste měli dělat i vy.

1. Nebojte se

Jeden z Buffettových nejznámějších citátů zní: Buffettovy nejznámější věty: „Mějte strach, když jsou ostatní chamtiví, a buďte chamtiví, když se ostatní bojí.“ Během medvědích trhů se mnoho investorů bojí. Ale to je přesně ta doba, kdy se Buffett vůbec nebojí.

V letech 2008 a 2009, kdy americká ekonomika zažívala tzv. velkou recesi, se akciový trh propadal. Každý, kdo tuto dobu zažil, ví, jak děsivá byla pro většinu investorů.

Zdroj: Getty Images

Buffett však ve svém výročním dopise akcionářům Berkshire Hathaway po opadnutí prachu napsal: „Pro investory to bylo ideální období: Atmosféra strachu je jejich nejlepším přítelem.“ To je téměř jistě jeho názor i během současného medvědího trhu.

2. Využijte své peníze

V dopise akcionářům Buffett také napsal: „Během chaosu posledních dvou let jsme investovali spoustu peněz.“ Nepřeháněl.

Na začátku roku 2008 činila hotovostní pozice společnosti Berkshire 44,3 miliardy dolarů. Během následujících dvou let si společnost ponechala provozní zisk ve výši přibližně 17 miliard USD. Rok 2009 však Berkshire zakončila s hotovostní zásobou ve výši 30,6 miliardy dolarů. Buffett praktikoval to, co kázal, a byl chamtivý, když se ostatní báli.

Hádejte, co dělá multimiliardář na tomto medvědím trhu? Vkládá peníze Berkshire do práce. V roce 2022 Buffett a jeho investiční manažeři zatím nakoupili 16 akcií. Obzvláště se nabalil na akcie společnosti Occidental Petroleum (OXY). Berkshire nyní vlastní 17,4% podíl v této ropné a plynárenské společnosti. Oxy je velkým vítězem, její akcie se od začátku roku více než zdvojnásobily.

Zdroj: Getty Images

Společným jmenovatelem všech akcií, které Buffett nakupuje, je to, že hledá vysoce kvalitní podniky za atraktivní cenu. Jak napsal na začátku roku 2009: „Ať už se bavíme o ponožkách nebo o akciích, rád kupuji kvalitní zboží, když je zlevněné.“

To je chytrý přístup pro všechny investory. Většina akcií je nyní k dispozici se slevou oproti jejich cenám v loňském roce. Ne všechny však mají kvalitní podkladové podniky.

3. Přemýšlejte dlouhodobě

Bez ohledu na to, jak se vyvíjí ekonomika nebo akciový trh, Buffett si vždy zachovává dlouhodobou perspektivu. Během temného období uprostřed velké recese napsal akcionářům společnosti Berkshire:

Při těchto špatných zprávách však nikdy nezapomínejte, že naše země v minulosti čelila mnohem horším potížím… Amerika neměla nouzi o problémy. Bezchybně jsme je však překonali. Navzdory těmto překážkám – a mnoha dalším – se reálná životní úroveň Američanů během devadesátých let 20. století zvýšila téměř sedmkrát, zatímco index Dow Jones Industrials vzrostl z 66 na 11 497. Porovnejte výsledky tohoto období s desítkami staletí, během nichž lidé dosáhli jen nepatrných úspěchů, pokud vůbec nějakých, v tom, jak žili. Ačkoli cesta nebyla hladká, náš ekonomický systém fungoval v průběhu času mimořádně dobře. Uvolnil lidský potenciál jako žádný jiný systém a bude tak činit i nadále. Nejlepší dny má Amerika před sebou.

Zdroj: Pixabay

Současný stav není zdaleka tak špatný jako v letech 2008 a 2009. Tento medvědí trh představuje obrovskou příležitost pro dlouhodobé investory, kteří se nebojí vložit své peníze do práce.