Seznamování a zasílání zpráv na blockchainu: Proč potřebujeme ochranu soukromí

Jestli jsou lidé v této ekonomické situaci ještě ochotni za nějakou službu platit, pak jsou to seznamovací aplikace od společnosti Match Group (NASDAQ:MTCH) a jí podobných. Existuje však pro uživatele Tinderu, Match.com, Hinge nebo OKCupid lepší alternativa… na blockchainu?

Ve včerejším op/edu na serveru Cointelegraph tvrdí startup Session, který se zabývá ochranou soukromí na kryptoměnách, že služby blockchainu mohou být pro online seznamování bezpečnější a jistější. Podívejme se, jak to zdůvodňují… A další případy využití blockchainových služeb pro ochranu soukromí, které dnes zakládají přesvědčivé investice.

„Způsob, jakým funguje internet, není příznivý pro soukromí uživatelů“

Při současném nastavení webu 2.0 prochází spousta vašich osobních informací těmito aplikacemi. Nejenže musíte aplikaci poskytnout své telefonní číslo, abyste ověřili svou totožnost… Poté, co jste spárováni, je běžným dalším krokem nechat dotyčného zavolat, napsat zprávu nebo zprávu na sociální sítě, pokud se vám zdá v pohodě. Klíčové slovo: „vypadá“.

Obtěžování je na internetu stálým problémem – zejména pro ženy, z nichž 60 % v průzkumu Pew Research uvedlo, že dostávají nechtěné zprávy. A čím více se vaše „skutečná“ identita dostane na internet… Tím horší může být kyberstalking.

„Nyní mohou [uživatelé] dát zájemci o lásku místo telefonního čísla nebo účtu na sociální síti své ID relace a udržet tyto osobní údaje v soukromí, dokud nebudou chtít přejít k dalšímu kroku,“ navrhuje Session v pondělním op/edu Cointelegraph.

Zdroj: Pexels

Podle našich současných standardů ochrany soukromí byli lidé vydíráni pomocí intimních fotografií a zpráv… „catfishing“ a podvedeni o peníze lidmi, kteří nejsou těmi, za které se vydávají… utrpěli krádež identity a jejich zařízení/účty byly kompromitovány malwarem. Přesto je online seznamování již několik let typickým způsobem, jak si najít partnera.

I když se vám podaří vyhnout se úchylům a blbcům online… Tyto seznamovací platformy mohou být stále napadeny hackery. A specializované seznamovací komunity mohou být zvláštním cílem hackerů, kteří negativně hodnotí jejich členy – podobně jako před několika lety Ashley Madison.

Proč mohou být blockchainové aplikace bezpečnější před hackery

Ke komunikaci s lidmi online samozřejmě nemusíte používat jen tak nějakou aplikaci… ať už romantickou nebo jinou. Můžete si s lidmi psát pomocí šifrované aplikace, jako je Signal – jejíž počet uživatelů se zhruba za rok zvýšil z 20 milionů na 40 milionů, protože lidé začali požadovat více soukromí.

Protože Signal používá šifrování end-to-end, vaši zprávu si může přečíst pouze příjemce…

Zdroj: Getty Images

Existují však i jiné způsoby, jak si s uživateli zahrávat. A když byla v roce 2016 v Signalu objevena zranitelnost, Hacker News poznamenal, že obliba Signalu u „bezpečnostních profesionálů a obhájců soukromí“ jej řadí „na seznam priorit aktérů z národních států“ k nabourání.

V oné chybě z roku 2016 kryptografové zjistili, že útočníci se mohou zaměřit na velké soubory předávané prostřednictvím služby Signal a „upravit platnou přílohu tak, že do ní přidají náhodná data“, uvedl server Ars Technica.

A jediný důvod, proč to mohlo fungovat? Protože data Signalu procházejí přes centralizované servery – které by útočníci museli „hacknout nebo se za ně vydávat“, aby chybu zneužili.

Naproti tomu síť Bitcoinu (BTC-USD) je natolik decentralizovaná, že se do ní nikdy nikdo nenaboural. A s každým „těžařem“, který se k síti připojí, se stává Bitcoin hůře napadnutelný: Těch je po celém světě asi 70 000 a ověřují síťové transakce, aby mohli získat BTC.

Transakce na Bitcoinu – a dalších veřejných blockchainech – jsou anonymní… Ale, to stojí za zmínku, NEJSOU soukromé. Blockchainoví slídilové vás mohou identifikovat podle stop síťových transakcí, což je způsob, jakým byli například chyceni zloději z Bitfinexu s 3,6 miliardy dolarů ukradených bitcoinů.

Zde tedy přicházejí na řadu blockchainová řešení pro ochranu soukromí: Vezměte si výhody decentralizace a přidejte funkce ochrany soukromí.

Jak může soukromí fungovat na blockchainu?

Objevuje se spousta blockchainových projektů, které nabízejí funkce ochrany soukromí. Než se dostaneme k tomu, které z nich to jsou – zde je základní technologie, která s tím souvisí:

Původní blockchain na ochranu soukromí, Monero (XMR-USD), používá kroužkové důvěrné transakce a skryté adresy. Prstencové CT „lze ověřit, zatímco vyměňovanou částku vidí pouze odesílatel a příjemce,“ vysvětluje CoinDesk. A blockchain vytváří „jednorázové veřejné klíče pro každou transakci“.