Warren Buffett říká, že toto je ze všech nejlepší způsob, jak překonat recesi

Směřuje ekonomika k recesi? Možná ano, možná ne.

Ne všechny recese jsou stejné, a pokud se ekonomika změní k horšímu, může se nakonec jednat o relativně krátkodobý pokles. Nebo může dojít k prudkému nárůstu nezaměstnanosti, která zůstane vysoká po několik měsíců. To opravdu nevíme.

Argumenty o blížící se recesi podporují nedávné kroky Federálního rezervního systému v oblasti zvyšování úrokových sazeb. Fed zvyšuje sazby ve snaze ochladit inflaci. Když se zvýší výpůjční sazby, spotřebitelé mají tendenci méně utrácet. A to je něco, co je právě teď potřeba, aby se zmenšil rozdíl mezi nabídkou a poptávkou a náklady na spotřební zboží se vrátily na mírnější úroveň.

Pokud však spotřebitelské výdaje klesají, může to poškodit ekonomiku a nakonec vést k recesi. Proto mnoho finančních odborníků varuje spotřebitele, aby zvýšili své úspory, splatili dluhy a oprášili své životopisy a připravili se na nejhorší.

Investiční velikán Warren Buffett má však jiné rady, jak se s recesí vypořádat. V této nejisté době se vyplatí vzít si je k srdci.

Zdroj: Bloomberg

Je pravda, že posílení pohotovostního fondu je skvělý způsob, jak zvládnout recesi. Stejně tak omezení výdajů a splácení dluhů může usnadnit zvládnutí ztráty zaměstnání nebo období, kdy se váš příjem sníží.

Skutečně dobrým způsobem, jak překonat recesi, je však zajistit si co nejlepší pozici, abyste se v první řadě vyhnuli propouštění nebo snížení příjmů. A v tomto ohledu Buffett radí, abyste byli opravdu dobří v tom, co děláte, a abyste své společnosti přinášeli velkou přidanou hodnotu.

Ještě v roce 2009, na konci velké hospodářské recese, Buffett zdůrazňoval, že nejlepší věcí, kterou mohou lidé v těchto těžkých ekonomických časech udělat, je investovat do sebe. A to dává smysl.

Pokud se budete snažit rozvíjet své pracovní dovednosti, můžete se stát nedílnou součástí vaší společnosti, se kterou se nebude moci rozloučit bez ohledu na okolnosti. To je skvělý způsob, jak si zajistit jistotu zaměstnání.

Investice do sebe sama může mít mnoho podob. Může to znamenat absolvování online kurzů, přečtení informací o vašem oboru, účast na konferencích nebo dokonce požádání zkušených kolegů o radu a mentoring. Může to také znamenat, že budete cvičit to, co děláte, a cvičit ještě víc, dokud v tom nebudete opravdu vynikající.

Zdroj: Getty Images

Řekněme, že pracujete v IT a vaše společnost zavádí novou databázi. Pokud strávíte několik nocí hraním si s touto databází, učíte se její zvláštnosti a vymýšlíte způsoby, jak řešit chyby, můžete se stát osobou, která se bude zabývat všemi věcmi, které s ní souvisejí. Pokud jste v týmu pěti IT pracovníků a bude nutné propouštět, zaměstnavatel by vás mohl těžko propustit – zatímco ostatní kolegové by se mohli dostat do mnohem prekérnější situace.

Nemůžeme s jistotou říci, že recese je za rohem. Ale je dobré se na ni pro jistotu připravit. A to může znamenat, že se budete řídit Buffettovou radou a uděláte ze sebe nejcennějšího zaměstnance, jakým můžete být.