Co se dnes děje s akciemi společnosti Novavax (NVAX)?

Akcie společnosti Novavax (NASDAQ:NVAX) dnes překvapivě klesly o 13 % poté, co vakcína Covid-19 této biotechnologické společnosti získala dlouho očekávané schválení od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Dnešní pokles přichází poté, co akcie NVAX v posledních dnech v očekávání schválení FDA vzrostly o 10 %. Ačkoli tento výprodej lze částečně přičíst přísloví z Wall Street „prodávej zprávy“, dnešní pokles je pravděpodobně způsoben také tím, že Evropská unie uvedla „závažné alergické reakce“ jako vedlejší účinek vakcíny Novavax.

Akcie společnosti NVAX se letos propadly o 60 %, včetně dnešního poklesu, a obchodují se za 57 USD za akcii.

Jak se všeobecně očekávalo, Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolil vakcínu Covid-19 společnosti Novavax pro nouzové použití u dospělých, čímž se stala čtvrtou vakcínou dostupnou v USA. Schválení následuje po dvou letech odkladů a neúspěchů společnosti Novavax, pokud jde o vývoj vakcíny Covid-19. Avšak právě ve chvíli, kdy Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil vakcínu Novavax, Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) uvedla „závažné alergické reakce“ jako potenciální vedlejší účinek vakcíny společnosti, čímž jí zasadila další ránu na významném trhu.

Zdroj: Shutterstock

Kromě toho evropský regulační orgán uvedl, že plánuje aktualizovat informace o přípravku pro vakcínu Novavax a přidat „neobvyklý nebo snížený pocit na kůži“ jako nový nežádoucí účinek. Podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) bylo dosud v celé Evropě vydáno přibližně 250 000 dávek vakcíny Covid-19 společnosti Novavax, nazývané „Nuvaxovid“. Tato varování jsou negativním jevem, který by mohl poškodit budoucí prodej vakcíny Novavax v Evropě, která je s téměř 750 miliony obyvatel jedním z největších farmaceutických trhů na světě.

Evropské varování slouží společnosti Novavax k tomu, aby si zkazila svou parádu. Sotva společnost se sídlem v Marylandu dosáhla dlouho vytouženého schválení Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), regulátoři v Evropě na vakcínu uvalily nové, nepříjemné varování. To utlumilo nadšení investorů a zhoršilo náladu, která byla už tak dost chabá vzhledem k tomu, jak dlouho trvalo, než vakcína Novavax získala schválení v Americe.

Obavy panují také ohledně prodeje vakcíny Covid-19 společnosti Novavax vzhledem k tomu, že dvě třetiny (67 %) americké populace jsou již plně očkovány proti tomuto respiračnímu onemocnění. Očkovací látka této společnosti navíc následuje již schválené očkovací látky společností Pfizer (NYSE:PFE), Johnson & Johnson (NYSE:JNJ) a Moderna (NASDAQ:MRNA). Očkování společnosti NVAX by se mohlo prodávat jako posilující očkování, společnost usiluje i o toto schválení, ale celková míra očkování v USA klesá.

Zdroj: Novavax

Celkové prodeje by nyní mohly utrpět v Evropě v důsledku nového varovného označení. To je pro Novavax další špatná zpráva. Cena jejích akcií se v důsledku toho snižuje.

Nadšení ze schválení vakcíny Covid-19 společnosti Novavax úřadem FDA netrvalo dlouho. Evropské varování je pro tuto malou biotechnologickou společnost dalším neúspěchem, který pravděpodobně povede k tomu, že cena jejích akcií bude v nejbližší době klesat. Do budoucna bude muset společnost Novavax nadále pracovat na tom, aby vzbudila důvěru ve svou vakcínu jak u regulačních orgánů, tak u spotřebitelů.