Lepší investice pro vaše kryptoportfolio: Ethereum vs. Shiba Inu

Ethereum (ETH) a Shiba Inu (SHIB) se dostaly do centra pozornosti světa kryptoměn. Ethereum je podle tržní hodnoty druhým největším hráčem na světě – a za posledních pět let se jeho hodnota vyšplhala o více než 400 %. Shiba Inu je novějším hráčem, jehož maskotem je plemeno psa. Stala se populární na sociálních sítích a jen za poslední rok vylétla o neuvěřitelných 45 000 000 %.

Ethereum a Shiba Inu v letošním roce zatím klesaly spolu s celým trhem kryptoměn. To vytváří vstupní bod pro každého, kdo má zájem vstoupit na trh s kryptoměnami – nebo na něm rozšířit své pozice. Která z těchto kryptoměn je tedy nyní lepší koupit? Autoři časopisu Motley Fool Adria Cimino a Keith Speights představují argumenty pro nákup každé z nich.

Lídr na trhu připravený udržet si náskok

Adria Cimino (Ethereum): Ethereum je již nyní lídrem ve dvou hlavních oblastech – decentralizovaných aplikacích (dApps) a nezaplatitelných tokenech (NFT). Podle údajů State of the dApps běží na Ethereu přibližně 2 900 dApps. A podle údajů společnosti CryptoSlam je Ethereum největším hráčem na trhu NFT podle objemu prodejů. Tyto oblasti jsou klíčové, protože hrají významnou roli při přetváření světa obchodu a zábavy.

Zdroj: Unsplash

Dalším plusem je skutečnost, že Ethereum přilákalo ke svému blockchainu mnoho vývojářů. A tento trend pokračuje. Podle průzkumu společnosti Electric Capital se totiž 20 až 25 % vývojářů, kteří chtějí pracovat v oblasti decentralizace a blockchainu, pravidelně stahuje k Ethereu. A v loňském roce se měsíční počet aktivních vývojářů na Ethereu od ledna do prosince zvýšil o 42 %. Lidé, kteří budují budoucnost kryptoměn, to tedy dělají na Ethereu.

A konečně, tento lídr v oblasti kryptoměn možná čeká katalyzátor. Její největší slabinou byla rychlost transakcí – a vysoké poplatky. Ethereum je však uprostřed několikafázového upgradu, který by měl těmto problémům učinit přítrž. K dalšímu kroku – přechodu na systém validace proof of stake – by mělo dojít ve třetím nebo čtvrtém čtvrtletí. Pokud vše půjde dobře, mohlo by to Ethereu v nejbližší době nabídnout vzpruhu. A v dlouhodobém horizontu poskytne Ethereu funkce potřebné k tomu, aby přitahovalo stále více uživatelů.

Smolař s větším prostorem pro běh

Keith Speights (Shiba Inu): Klidně uznám, že Ethereum má v reálném světě větší užitek než Shiba Inu. Pravděpodobně je také méně rizikové než Shiba Inu. Existuje však důvod, proč velryby Etherea v poslední době nakupují Shiba Inu více než jiné kryptoměny: Meme mince, která je podceňována, by mohla mít větší prostor k rozletu.

Za prvé, Shiba Inu se propadla ze svého 52týdenního maxima dále než Ethereum. Ještě důležitější však je, že Shiba Inu má v blízké budoucnosti více potenciálních katalyzátorů než Ethereum.

Zdroj: Unsplash

Očekává se, že řešení Shibarium layer-2 společnosti Shiba Inu bude uvedeno na trh ve třetím čtvrtletí roku 2022. Toto spuštění by mělo podpořit spalování tokenů SHIB. Sníží také transakční poplatky a mělo by zatraktivnit ekosystém Shibarium pro vývojáře. Spuštění metaverza Shiba Inu by mohlo následovat brzy poté.

Jistě, Shiba Inu se v některých ohledech nedá srovnávat s Ethereem. Nicméně pro každého, kdo je ochoten podstoupit vysokou míru rizika, by tento token mohl v příštích několika letech přinést mnohem větší výnosy než Ethereum.

Ethereum nebo Shiba Inu?

Katalyzátory na obzoru se mohou rovnat ziskům pro Shiba Inu. Jak ale Keith zmiňuje výše, Shiba Inu představuje velmi riskantní sázku – a to i v již tak riskantním světě kryptoměn.

Zdroj: Unsplash

Ethereum již prokázalo svou užitečnost v reálném světě a je mezi vývojáři oblíbené. A viděli jsme, jak tento blockchain v průběhu času roste. V tuto chvíli tedy existuje více důvodů, proč si být jistý dlouhodobými vyhlídkami Etherea než vyhlídkami Shiba Inu. A díky tomu je Ethereum pro většinu investorů lepší volbou.