Měli byste po propadu akcie Advanced Micro Devices koupit, prodat nebo držet?

Přestože výkonná ředitelka Lisa Su nabídla dobré vyhlídky společnosti Advanced Micro Devices (NASDAQ:AMD), investoři zpanikařili. AMD pokračovalo v propadu, když se obchodovalo na nových 52týdenních minimech. Při forwardovém poměru ceny a zisku kolem 18násobku je AMD historicky levná. Prodejci reagovali na slabý výhled společnosti Micron Technology (NASDAQ:MU). Ohio navíc může odložit financování továrny na výrobu polovodičů společnosti Intel (NASDAQ:INTC).

Vzhledem k těmto negativním událostem je AMD vhodné koupit, prodat, nebo držet?

Společnost Micron vykázala 30. června 2022 meziroční nárůst tržeb o 16,4 % na 8,64 miliardy USD. USD na akcii na bázi non-GAAP. Bohužel trhy překvapila zveřejněním slabého výhledu na čtvrté čtvrtletí. Prezident a generální ředitel společnosti Micron Technology Sanjay Mehrotra uvedl, že prostředí poptávky v odvětví oslabilo. V reakci na to společnost Micron zmírní růst dodávek ve fiskálním roce 2023.

Snížení dodávek je pro investory do polovodičů šokující. Více než dvě čtvrtletí se odvětví potýkalo s nedostatkem čipů. Varování společnosti Micron je v rozporu s dříve příznivými podmínkami na trhu.

Zdroj: Pexels

Společnost Micron na své konferenční schůzce uvedla, že je lídrem trhu s paměťmi DDR5. Zpoždění uvedení serverových procesorových platforem však poptávku po DDR5 poškodilo. Společnost Micron uvedla, že poptávka po osobních počítačích v mnoha zeměpisných oblastech oslabila. To je pro akcie AMD varovný signál.

Jednotkové prodeje PC pravděpodobně meziročně klesnou o téměř 10 %. To je horší než předchozí očekávání přibližně stejného prodeje jednotek PC v roce 2022.

Pokles prodejů PC

Společnost Micron má silné portfolio produktů pro paměti DDR5 a polovodičová úložiště. Naopak AMD svádí souboj s Intelem na trhu stolních počítačů a serverů. AMD může Intel v tomto druhém případě porazit, ale investoři nemohou ignorovat slabost trhu s PC.

Hráči, kteří odložili upgrade svého systému, tak mohou učinit znovu. V posledních dvou letech během boomu kryptoměn ceny grafických karet prudce vzrostly. Maloobchodníci požadují za grafické procesory trojnásobek výrobcem doporučené maloobchodní ceny. To znamená, že AMD se nepodaří zvednout jednotkové objemy prodeje.

Hráči musí platit více za potraviny a benzín. Upřednostňují své výdaje na nezbytnosti. Prudký propad cen CPU a GPU poškozuje akcie AMD. Investoři, kteří uháněli za akciemi AMD při ceně nad 110 dolarů, budou ztráty držet déle.

Podle webu Stock Rover, který se zabývá kvantitativním výzkumem akcií, má AMD reálnou hodnotu 95 dolarů.

Růstové skóre polovodičové firmy se v posledních pěti čtvrtletích zlepšilo. Stejně tak se zvýšila i kvalita akcií. Ziskové marže a vyšší návratnost investic zvýšily hodnotu AMD. Akvizice společnosti Xilinx posílí její nabídku vysoce výkonných a adaptivních počítačů.

Zdroj: Shutterstock

Je vhodné akcie AMD koupit, prodat, nebo držet?

Akcie AMD držet. Poptávka po serverech se nezmění. Korporace musí aktualizovat své technologie bez ohledu na ekonomické zpomalení. Až bude společnost AMD v srpnu oznamovat výsledky, může vykázat slabší tržby související s osobními počítači. Naštěstí akcie již odrážejí nejhorší možný scénář.