Proč euro stále klesá? A proč je to pro investory důležité?

Vzhledem k nedávnému poklesu hodnoty eura se americký dolar dostává téměř na paritu s touto měnou. Je to poprvé za posledních 20 let, kdy mají americký dolar a euro stejnou hodnotu. Proč euro stále klesá?

Tento propad je pravděpodobně důsledkem nedávné energetické krize, která se na kontinentu zakořenila. Tento týden Evropu rozbouřilo, když byl ruský plynovod Nord Stream 1 dočasně odstaven kvůli údržbě. Nyní panují obavy, že se Rusko rozhodne provoz plynovodu neobnovit. Země by tak učinila jako určitou odvetu za sankce i zbraně dodané Ukrajině. Plynovod zásobuje Německo více než polovinou zemního plynu.

Aby bylo jasno, Nord Stream 1 lze považovat za (velmi těžké) pírko, které zlomilo velbloudovi vaz. Hodnota měny je odrazem jejího domácího ekonomického potenciálu; ekonomické zdraví Evropy je již dlouho předmětem obav. Zatímco USA jistě pocítily důsledky ruské války na Ukrajině, Evropa sama je na ruském a ukrajinském obchodu závislá mnohem více.

V Evropě rostoucí náklady na energie způsobily, že inflace v červnu dosáhla 8,6 %, což je nejvyšší úroveň zaznamenaná od roku 1997. Velká část kontinentu se zmítá v potenciální recesi tváří v tvář vysilujícímu nedostatku dodávek. Když se k tomu přidá zpřísnění měnové politiky a tvrdší sankce vůči Rusku, pokles eura dává větší smysl.

Zdroj: Unsplash

Slabší euro z definice znamená silnější dolar. Američtí spotřebitelé tak ze změny kurzu okamžitě profitují, protože vše z Evropy je najednou fakticky levnější. Víno a sýry z Francie, italská a německá auta a další dovážené zboží jsou nyní v amerických dolarech levnější.

Z toho samozřejmě silně profitují podniky, které v rámci svých obchodních plánů dovážejí evropské zboží, například dopravní společnosti. Stejně tak američtí turisté v Evropě zjistí, že většina domácích služeb a výrobků je prakticky zlevněna.

Na druhé straně Evropané nakonec doplatí na rozdíl ve směnném kurzu. Vše, co se na kontinent dováží, je funkčně dražší.

Pro investory znamená slabší euro výprodej investic do evropských společností. Mnoho evropských společností se obchoduje buď na newyorské burze nebo na Nasdaqu, nebo se prodávají jako americké depozitní certifikáty (ADR). ADR jsou pro Američany funkčně zjednodušeným způsobem, jak investovat do mezinárodních společností, které dosud nejsou kótovány ve Státech. S oslabováním eura vůči dolaru jsou evropské ADR stále levnější. Ceny jejich akcií jsou po přepočtu na USD nižší, než by měly být, kdyby euro bylo stále silné.

Není jasné, jak se Evropa vymaní ze současného nedostatku energie. Bez ohledu na to budou investoři euro v budoucnu pozorně sledovat jako znamení věcí příštích.