Těžké časy v kryptoměnách: nezamýšlené důsledky vstupu na burzu

Třetí a poslední zamyšlení nad sérií rizik, o kterých přemýšlíme v těchto dnech kryptoměnové krize.

Tento týden se podíváme na rizika veřejných společností.

Zdroj: Getty Images

Veřejné společnosti jsou široce nepochopeny, zejména mezi bitcoinovým a kryptografickým davem. To není nijak překvapivé. Celá věc je (zadejte: 100 % mého cynismu) záměrně spletitá a matoucí, aby se investiční bankéři, právníci a zasvěcenci na Wall Street cítili chytře.
Chci říct, že se jim říká „veřejné společnosti“, ale jsou to rozhodně soukromé, ziskové podniky. Na slovech záleží, ale zřejmě ne ve vysokých financích.

George KaloudisČtete Crypto Long & Short, náš týdenní zpravodaj s postřehy, zprávami a analýzami pro profesionální investory. Zaregistrujte se zde a dostávejte jej každou neděli do své e-mailové schránky.
Pro kontext chci vyložit, co to znamená „jít na burzu“ nebo „být veřejnou společností“. Společnost vstoupí na burzu tak, že prodá část nebo celý svůj kapitál skupině upisovatelů, kteří poté vydají akcie k volnému obchodování na burzách, jako je Nasdaq nebo New York Stock Exchange.„Veřejná“ je v tom smyslu, že do tohoto kapitálu může volně investovat (téměř) kdokoli (v praxi však není skutečně otevřená). Také jeho finanční informace – od čtvrtletních výkazů zisku a ztráty až po cenu akcií – jsou veřejně sdíleny. Společnosti to dělají proto, aby získaly finanční injekci na podporu růstu nebo odměnily dlouholeté držitele akcií a měly snazší přístup k budoucímu kapitálu. Zdá se, že to jsou rozumné důvody pro vstup na burzu, a v mnoha případech to funguje.Ale pro větší kontext vám řeknu, co si o vstupu na burzu myslím já.
Myslím si, že je to hloupost.Vstup na burzu upřednostňuje krátkodobý růst před dlouhodobým, a to může při nesprávném řízení znamenat katastrofu i pro ty nejlepší společnosti. Společnosti mohou přežít déle a nejlépe jim prospěje, když budou mít na paměti dlouhodobý cíl. Vstup na burzu ve většině jurisdikcí vyžaduje čtvrtletní finanční výkaznictví, které je obecně zatěžující. Navíc máte veřejné akcionáře, kteří požadují, aby akcie dosahovaly dobrých výsledků, jinak vám hromadným prodejem akcií zlikvidují hodnotu vlastního kapitálu společnosti.Kapitálové trhy se navíc staly mimořádně otevřenějšími vůči soukromým společnostem, protože přebytek soukromého kapitálu (dluhového i vlastního) hledá, do čeho by vložil peníze. Většinou to beru jako fantazii pro dramatický efekt, ale obecně platí, že vstup na burzu není univerzálním řešením.
Zvláště v oblasti kryptoměn. Proto se tento týden zaměříme na rizika, která představují veřejné společnosti v těžkých časech krypto …
Rizika veřejných společnostíBěhem posledního medvědího trhu v roce 2018 neexistovaly v oblasti krypto žádné veřejné společnosti. Nyní tu máme obchodní platformu Coinbase (COIN) a armádu veřejných těžebních kryptografických společností. Takto se letos vyvíjely ceny jejich akcií (COIN, CORZ, HUT, HIVE, RIOT, MARA).