Koruna mírně oslabila vůči euru, naopak k dolaru si připsala desítky haléřů

Koruna v úvodu týdne mírně oslabila vůči euru a posílila proti dolaru. Euro se obchodovalo za 24,52 Kč. Dolar se obchodoval za 24,04 Kč. V porovnání s pátečním závěrem ztratila vůči jednotné evropské měně tři haléře, naopak k dolaru 26 haléřů získala. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

„Regionální měny se dnes při absenci důležitých makroekonomických dat odpoledne obchodovaly v blízkosti otevíracích hodnot,“ uvedl k vývoji kurzu eura Jaromír Gec z Komerční banky. Analytici Next Finance připomněli, že korunu brzdí v oslabování vůči euru Česká národní banka (ČNB) a její devizové intervence.

Ekonomové už v minulém týdnu upozornili na to, že ČNB bude s vysokou pravděpodobností muset pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb a s devizovými intervencemi. Červnová inflace totiž vzrostla meziročně na 17,2 procenta.

„Jde ale o to, zda bankovní rada v novém složení bude ochotná dál zvyšovat úrokové sazby. Prozatím sázíme na to, že korunu budou před většími ztrátami chránit devizové intervence. Zároveň si myslíme, že objem intervencí bude za červenec větší, než jsme viděli v květnu a v červnu,“ uvedli dnes Jiří Cihlář a Markéta Šichtařová z Next Finance.