Occidental Petroleum je stále skvělý způsob, jak hrát na vysoké ceny energií

Možná si myslíte, že akcie společnosti Occidental Petroleum (NYSE:OXY) se po minulém měsíci obchodují do strany a večírek je u konce. Ačkoli se však může zdát, že akcie OXY po svém návratu z konce roku 2020 do poloviny roku 2022 od této chvíle zklamou, podívejte se na podrobnosti. Mnohé nasvědčuje tomu, že tomu tak nebude.

Ano, vzhledem k tomu, že se dostala od stavu na hraně k vykazování nečekaných zisků, pravděpodobně se nedočká dalšího trojciferného procentuálního nárůstu, jako tomu bylo ve výše uvedeném časovém období. Stále by však mohla vašemu portfoliu přinést vysoké výnosy.

Jak? Podhodnocená na základě současného násobku ceny k zisku (P/E) by se mohla posunout výše, protože je jasné, že ceny ropy a plynu zůstanou prozatím na zvýšené úrovni. Kromě toho jí zisky vytvořené vysokými cenami energií umožní dále zlepšovat rozvahu. I to pomůže ospravedlnit vyšší ceny.

Ceny ropy se od června snížily přibližně o 20 %. Rostoucí obavy z recese vyvolávají na trhu obavy z nižší globální poptávky po ropě. Toto snížení poptávky by mohlo převážit nad možnými budoucími šokujícími faktory nabídky. Konkrétně další snahy o ekonomickou odvetu vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu.

Zdroj: Getty Images

I tak, přestože ropa možná nedosáhne nového několikaletého maxima, jak pravděpodobně dobře víte, kdykoli tankujete své auto, ceny energií zůstávají výrazně nad úrovní, kde byly na začátku roku 2022. Prognóza amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) nadále počítá s tím, že ceny ropy v příštím roce klesnou na 89,75 dolaru za barel, což je však stále více než na začátku roku 2022 a výrazně nad cenami z roku 2020 a z velké části roku 2021.

To je samozřejmě pro akcie OXY dobrou předzvěstí. Jak jsem zmínil minulý měsíc, vysoké ceny ropy pomohou udržet její zisky na úrovni nebo blízko úrovně, která byla nedávno uváděna. To může nejen pomoci udržet dnešní ocenění, ale může ho i rozšířit, protože je stále jasnější, že vysoké ceny energií tu zůstanou.

Navíc pokračující vysoké zisky znamenají ještě něco, co je pro investory do Occidental Petroleum dobrou zprávou: další zlepšování jejích základních ukazatelů.

Od potácení k prosperitě

Díky oživení a boomu cen energií se tato ropná a plynárenská společnost ve velmi krátké době dostala z hranice bankrotu na úroveň vysoké ziskovosti. Tato změna jejího osudu se vyplatila investorům, kteří šli proti proudu a nakoupili akcie OXY, když situace vypadala nejhůře.

Opět platí, že takové pohyby, jakých akcie Occidental dosáhly v posledních dvou letech, se nemusí v dohledné době opakovat. Přestože se společnost dostala od potíží k rozkvětu, ještě neskončila se zvyšováním hodnoty pro akcionáře. Vysoké zisky, které dnes generuje, využívá k dalšímu ozdravení své rozvahy.

V minulých zprávách jsem se zabýval snahou společnosti Oxy o snížení dluhu. V roce 2021 snížila svůj dlouhodobý dluh o 6,4 miliardy USD. V letošním roce zatím snížila dluh o dalších 8,1 miliardy USD. Nižší dluh znamená vyšší cash flow. Znamená to také více hotovosti, která je k dispozici na zpětný odkup akcií a zvýšení dividendy.

Kromě toho však čistší rozvaha dělá z Occidentalu silnější a kvalitnější ropnou a plynárenskou společnost. Do budoucna by to také mohlo vést k vyšším cenám akcií.