Švýcarská centrální banka plánuje v září zvýšit sazby nejméně o 0,5%

Švýcarská národní banka v současné době plánuje zvýšit úrokové sazby o 50 nebo 75 bazických bodů ve svém příštím plánovaném oznámení o měnové politice v září, uvedl v sobotu švýcarský deník s odvoláním na jednu nebo více osob zapojených do této záležitosti.

Centrální banka minulý měsíc poprvé po 15 letech zvýšila svou základní úrokovou sazbu a předseda Thomas Jordan krátce poté uvedl, že pokračující inflační tlak znamená, že bude pravděpodobně nutné další zpřísnění.

Údaje zveřejněné minulý týden ukázaly, že švýcarská inflace dosáhla v červnu 29letého maxima 3,4 %, což je více, než ekonomové očekávali, a poprvé od roku 2008 přesáhla 3 %. Je to již pátý měsíc v řadě, kdy se inflace pohybuje nad cílovým rozmezím SNB, které činí 0-2 %.

Noviny Schweiz am Wochenende uvedly, že centrální banka plánuje při příštím plánovaném vyhlášení měnové politiky 22. září zvýšení sazeb o 50 bazických bodů na 0,25 % z -0,25 %, ačkoli situace se do té doby ještě může změnit. Citoval jednu nebo více neidentifikovaných osob, které se na této záležitosti podílejí.

Pokud by inflace dále rostla, je možné zvýšení sazeb o 75 bazických bodů, dodala.

Někteří analytici uvedli, že SNB by mohla zvýšit sazby před 22. zářím, tedy blíže k plánovanému zvýšení sazeb Evropskou centrální bankou na čtvrtečním zasedání Rady guvernérů.

Na dotaz ohledně této zprávy mluvčí SNB uvedl, že SNB spekulace nekomentuje.