Argentinské peso klesá na paralelním černém trhu na historické minimum

Argentinské peso v úterý na černém trhu překonalo psychologickou hranici 300 pesos za jeden americký dolar a dostalo se na rekordní minimum, když se oproti předchozímu dni obchodovalo o 3 % níže, protože podniky i jednotlivci si drží nedostatkové zelené bankovky.

Nejnovější propad pesa směrem dolů přichází v souvislosti s rostoucími pochybnostmi o krátkodobých vyhlídkách jihoamerické ekonomiky ohrožené krizí po náhlém otřesu v čele ministerstva hospodářství, kde Silvina Batakisová vystřídala svou předchůdkyni vnímanou jako více centristickou.

Podle soukromých odhadů ztratila zatím v letošním roce měna peso na neformálním trhu téměř 31 %, což odpovídá 32% inflaci za stejné období.

„Trh (s měnou) je pokřivený. Jsme v okamžiku, kdy se každý snaží krýt za každou cenu. Je to šílené,“ řekl jeden z obchodníků, který hovořil pod podmínkou anonymity.

Střadatelé se obracejí na černý trh kvůli přísné kontrole oficiálního kurzu měny v nejistotě z možné devalvace, které se vláda opakovaně zavázala vyhnout.

Někteří analytici vidí, že inflace dosáhne v letošním roce 80 %, protože vnitřní napětí rozkládá vládní koalici prezidenta Alberta Fernándeze. Oficiální kurz pesa vůči dolaru v úterý oslabil o 0,19 %, čímž se rozdíl oproti paralelnímu kurzu zvýšil na mírně nad 132 %.

„Rostoucí mezera ukazuje na větší napětí na devizovém trhu a vytváří větší tlak na devalvaci oficiálního kurzu,“ uvedla ve svém prohlášení Národní univerzita Avellaneda (UNDAV).