Morningstar odhaluje levné akcie v „nadhodnoceném“ ropném sektoru

Ceny ropy v uplynulém roce v důsledku omezení dodávek a rusko-ukrajinské války výrazně vzrostly, což nepřekvapivě výrazně podpořilo akcie ropného sektoru.

Podle Davida Sekery, hlavního stratéga společnosti Morningstar pro americký trh, se však některé z těchto společností začínají zdát drahé a místo toho se podle něj v tomto sektoru nabízí další příležitost.

„Myslíme si, že většina společností [zabývajících se průzkumem a těžbou] sice vstoupila do letošního roku jako podhodnocená, ale od té doby vzrostla přibližně o 30 %. A myslíme si, že v tuto chvíli jsou docela dost, možná i mírně nadhodnocené,“ řekl v rozhovoru pro Pro Talks. Firmy zabývající se průzkumem a těžbou vyhledávají a těží ropu v segmentu těžebních společností.

Zdroj: Getty Images

Ceny ropy jsou v poslední době poněkud volatilní. Na začátku června sice klesly pod 100 dolarů, ale od té doby se ceny opět vyšplhaly nad 100 dolarů. Přesto jsou ceny ropy Brent i WTI o více než 60 % vyšší než před rokem. Energetický index S&P 500 je ve stejném období také přibližně o 50 % vyšší.

Výběr akcií
Sekera uvedl, že investoři by nyní měli zvážit podnikání v oblasti energetických služeb, kde podle něj Morningstar „stále vidí ocenění pro investory“.

Jmenoval zejména tři akcie v této oblasti: Schlumberger, NOV Inc (dříve National Oilwell Varco) a Halliburton.

„Také si myslíme, že v oblasti středního proudu je mnoho plynovodů stále podhodnoceno. Takže to by byly dvě oblasti, na které bychom se mohli podívat z hlediska podhodnocení,“ řekl Sekera v rozhovoru pro CNBC Pro Talks.

Zdroj: Getty Images

Společnost Morningstar ve své výhledové zprávě za třetí čtvrtletí podrobněji popsala svůj výběr akcií v energetickém sektoru a uvedla, že investoři nyní mohou získat společnost Schlumberger „za výhodnou cenu“.

„Očekáváme, že aktivita v odvětví se zotaví z COVID-19, přičemž dlouhodobá aktivita na mezinárodních trzích (na které se Schlumberger zaměřuje) dokonce překoná předpodzimní úroveň. Domníváme se, že společnost Schlumberger bude pokračovat ve svém historickém úspěchu, kdy je v čele svých kolegů v technologickém pokroku a generuje vysoké výnosy z kapitálu,“ uvádí se ve zprávě.

Společnost Schlumberger se naposledy obchodovala za 33,13 dolaru, což je méně než reálná hodnota společnosti Morningstar, která činí 49 dolarů.

Zpráva společnosti Morningstar rovněž jmenovala společnost ExxonMobil, která se obchoduje za 86,10 USD, což je pod cenou fair value 96 USD.

Upozornila, že společnost Exxon uvedla, že do roku 2025 plánuje zdvojnásobit zisk oproti úrovni roku 2019. Exxon odhaduje, že podle tohoto plánu vytvoří v příštích pěti letech – po odečtení investičních výdajů a výplatě dividend – přebytek hotovosti ve výši přibližně 100 miliard USD.

„Tato kombinace potenciálního růstu zisků a návratnosti hotovosti nemá jinde v odvětví konkurenci,“ uvádí se ve zprávě.