2 akcie pro začátečníky, které je třeba nyní koupit a založit tak portfolio

Přidělení přiměřené části investičního portfolia akciím je vynikajícím způsobem, jak budovat dlouhodobé bohatství. Zkoumání tisíců akcií při dnešní extrémní volatilitě a nejistotě však může nového investora zahltit.

Pro začátek mohou začátečníci zvážit nákup akcií známých, zavedených společností, které znají, namísto sázení na spekulativní akcie. Například legendární investor Warren Buffett by koupil akcie pouze v případě, že by viděl, „jak budou vypadat za 5, 10, 20 let“.

Mezitím se také ukázalo, že investování do diverzifikovaného portfolia indexových fondů obchodovaných na burze (ETF) s nízkými poplatky snadno přináší spolehlivé výnosy na akciovém trhu.

Na základě těchto informací vám přinášíme dvojici akcií, které by si měli koupit ti, kdo chtějí založit investiční portfolio již nyní.

BP (BP)

První na dnešním seznamu je londýnská společnost BP (NYSE:BP), jedna z největších firem zabývajících se integrovaným energetickým byznysem, zahrnujícím ropu, plyn, nízkouhlíkovou a obnovitelnou energii.

Výsledky BP za první čtvrtletí (Q1) zveřejněné v květnu představily ztrátu 20,3 miliardy dolarů, a to především kvůli odpisu 25,5 miliardy dolarů z důvodu odchodu z ruské ropné a plynárenské společnosti Rosněfť.

Zdroj: Shutterstock

Během čtvrtletí energetický gigant snížil čistý dluh na 27,5 miliardy dolarů a vytvořil přebytek peněžních toků ve výši 4,1 miliardy dolarů. Vedení společnosti mezitím plánuje do konce 2. čtvrtletí 2022 zvýšit čtvrtletní odkupy akcií na 2,5 miliardy dolarů.

V červnu se BP dohodla na získání 40,5% podílu na základním kapitálu a provozování asijského centra pro obnovitelné zdroje energie v západní Austrálii. Tento projekt by se v plném rozsahu mohl stát jedním z největších zelených vodíkových hubů na světě.

Díky prudkému růstu cen ropy akcie BP od ledna vzrostly o více než 8 %. Současná cena navíc podpořila dividendový výnos ve výši 4,57 %.

Dvanáctiměsíční mediánová prognóza pro akcie BP činí 35,96 USD. Poměry forwardové ceny k zisku (P/E) a ceny k prodejům (P/S) jsou 4,27x, resp. 0,56x.

Coca-Cola (KO)

Další společností je Coca-Cola (NYSE:KO), jedna z největších společností vyrábějících nealkoholické nápoje, jejíž portfolio zahrnuje 200 značek prodávaných ve více než 200 zemích světa.

V polovině června společnosti Brown-Forman Corporation (NYSE:BFA) (NYSE:BFB) a Coca-Cola oznámily celosvětovou spolupráci, jejímž cílem je uvedení koktejlu Jack & Coke na trh jako značkové, předem namíchané varianty koktejlu. Počáteční debut je plánován na konec roku 2022 v Mexiku.

Zdroj: Unsplash

Po dosažení 52týdenního maxima na konci dubna se akcie KO dostaly pod tlak. Přesto si akcie od počátku roku (YTD) připsaly 6,4 %. Současná cena podporuje dividendový výnos ve výši 2,8 %.

Forwardové ukazatele P/E a P/S jsou 24,51x, resp. 6,58x. A konečně, 12měsíční mediánová prognóza pro akcie Coca-Cola činí 70 USD.