Česká koruna po dnešním rozhodnutí ECB zvýšit sazby oslabila k euru i dolaru

Koruna po dnešním rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) zvýšit úrokové sazby oslabila o několik haléřů vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru ztratila česká měna proti předchozímu závěru čtyři haléře na 24,52 Kč/EUR. Vůči dolaru odepsala osm haléřů a okolo 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala v kurzu 24,06 Kč/USD.

Evropská centrální banka dnes po 11 letech zvýšila úrokové sazby. Základní úrokovou sazbu zvedla o půl procentního bodu na 0,50 procenta. Zpřísňováním měnové politiky reaguje na rostoucí inflaci v eurozóně, rozsah zvýšení sazeb je přitom výraznější, než banka původně avizovala.

„Koruna na rozhodnutí ECB reagovala oslabením, i když ne nijak markantním. Vyšší eurové sazby totiž znamenají snížení atraktivity korunového úrokového diferenciálu v situaci, kdy nová bankovní rada se do dalšího zvyšování úrokových sazeb, alespoň podle dosavadních vyjádření, nepohrne,“ uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Trhy podle ekonomů nyní očekávají, jak se zachová nová bankovní rada pod vedením guvernéra Aleše Michla, který byl dosud odpůrcem zvyšování sazeb. Bankovní rada se sejde 4. srpna.