Tesla se zbavila 75 % svých podílů v bitcoinech, „dlouhodobý potenciál“ je pryč

Začátkem loňského roku Tesla investovala 1,5 miliardy dolarů do bitcoinu a vsadila na to, co výrobce elektromobilů označil za „dlouhodobý potenciál“ této digitální měny. Společnost již prodala tři čtvrtiny svých podílů.

„Ke konci druhého čtvrtletí jsme přibližně 75 % našich nákupů bitcoinů převedli na fiat měnu,“ uvedla Tesla ve svém prohlášení o výsledcích za druhé čtvrtletí. Společnost uvedla, že díky těmto prodejům přibylo do její rozvahy 936 milionů dolarů v hotovosti.

Je to rychlý ústup společnosti Tesla a jejího generálního ředitele Elona Muska, který byl během loňského vzestupu velkým podporovatelem kryptoměn a často o různých digitálních měnách tweetoval. Cena bitcoinu ztratila za poslední čtyři měsíce polovinu své hodnoty během období, kterému se přezdívá „kryptozima“.

V případě společnosti Tesla dosáhla reálná tržní hodnota jejích bitcoinových podílů v prvním čtvrtletí roku 2021 hodnoty 2,48 miliardy dolarů a na konci roku činila přibližně 2 miliardy dolarů. Společnost neuvedla, za jakou cenu prodávala, ani neposkytla výši svého znehodnocení, ale bitcoin začal druhé čtvrtletí na hodnotě téměř 46 000 USD a skončil pod 19 000 USD.

Zdroj: Getty Images

Analytik Brian Johnson ze společnosti Barclays počátkem tohoto týdne odhadl, že Tesla vzhledem k výprodeji bitcoinů zaznamená znehodnocení ve výši 460 milionů USD.

„Důvodem, proč jsme prodali řadu našich bitcoinových podílů, bylo to, že jsme si nebyli jisti, kdy se zmírní blokace Covid v Číně, takže pro nás bylo důležité maximalizovat naši hotovostní pozici,“ řekl Musk v prohlášení k výsledkům. „Nemělo by to být bráno jako nějaký rozsudek nad bitcoinem,“ řekl a dodal, že Tesla je otevřená tomu, že v budoucnu své kryptoaktivní podíly zvýší.

Na otázku ohledně potenciálu bitcoinu jako zajištění proti inflaci v rámci hovoru o výnosech však Musk odpověděl, že hlavním cílem společnosti Tesla je urychlit přechod na udržitelnou energii, a bitcoin označil za „vedlejší produkt vedlejšího produktu“.

V prvním čtvrtletí roku 2021, kdy se Tesla ve velkém vrhla na bitcoin, společnost uvedla, že toto rozhodnutí bylo otázkou větší flexibility, diverzifikace a vyzvednutí výnosů z držby hotovosti. Společnost rychle prodala 10 %, když měna vyběhla nahoru, a přispěla tak v daném období k zisku 101 milionů dolarů.

Zdroj: Reuters

Kirkhorn tehdy uvedl, že záměrem společnosti bylo „držet to, co máme, dlouhodobě a pokračovat v akumulaci Bitcoinů z transakcí od našich zákazníků při nákupu vozidel“.

V květnu loňského roku Musk uvedl, že Tesla přestane přijímat bitcoiny při nákupu automobilů kvůli dopadu těžby na životní prostředí, ale dodal, že společnost „nebude prodávat žádné bitcoiny“. O týden později na Twitteru zveřejnil emotikony naznačující, že společnost má „diamantové ruce“, pokud jde o investování do bitcoinů, a připsal si zásluhy „našeho mistra mincí“.

Za rok se toho může hodně změnit.