4 věci, které Bill Gates ve svém životopise podle odborníků udělal špatně

Spoluzakladatel Microsoftu a miliardář a filantrop Bill Gates nedávno na síti LinkedIn sdílel svůj životopis z roku 1974, kdy studoval na Harvardu. „Ať už jste čerstvý absolvent, nebo odpadlík z vysoké školy,“ napsal, „jsem si jistý, že váš životopis vypadá mnohem lépe než ten můj před 48 lety“.

Dokument vypadá spíše jako esej než životopis, obsahuje úhledně napsané odstavce odshora dolů. Jelikož byl pravděpodobně vytvořen na psacím stroji, je napsán písmem Courier, což by dnes bylo neobvyklé.

Gatesovi bylo v době jeho vzniku pouhých 18 let, rok předtím, než opustil Harvard a založil svou společnost. V životopise jsou uvedeny některé působivé úspěchy: V té době už ovládal několik programovacích jazyků a měl zkušenosti s prací a řízením projektů.

Přesto v něm bylo několik faux pas, které by odborníci nedoporučovali uvádět, pokud pracujete na svém vlastním životopise. Zde jsou čtyři věci, které podle nich Gates udělal špatně.

Uvedl výšku, váhu a závislé osoby
Gates uvedl některé informace, které by dnešním lidem mohly připadat zábavné.

Zdroj: Getty Images

„Všechny ty osobní údaje každého rozesmějí,“ říká Stacie Hallerová, kariérní expertka společnosti ResumeBuilder.com. „Dokonce uvedl i číslo svého pokoje na koleji.“

Nezapomněl uvést například svou výšku, váhu (130 liber) a počet vyživovaných osob (žádné). Pravděpodobně ani tehdy nebylo typické uvádět takové údaje.

„Je zde spousta informací, na které se při pohovorech ani nemůžeme legálně ptát,“ říká o všech výše uvedených Angelina Darrisaw, kariérní koučka a zakladatelka a generální ředitelka společnosti C-Suite Coach.

Při psaní vlastního životopisu je rozumné podobné osobní informace vynechat.

Zahrnuje předchozí plat
Gates uvedl, že jeho předchozí plat činil 12 000 dolarů, a v části týkající se jeho požadovaného platu napsal: „Otevřeno.“

Takovéto finanční údaje do svého životopisu uvádět nemusíte. Ve skutečnosti některá města zákonem zakázala zaměstnavatelům ptát se na předchozí platy.

Zdroj: Getty Images

Jakmile vás však personalista nebo náborový manažer zavolá, buďte připraveni diskutovat o konkrétních číslech.

„Když vstupujete do procesu pohovoru, chcete přijít s jasnou představou o rozsahu, který je vhodný pro to, kde se nacházíte na své úrovni a ve své kariéře,“ říká Darrisaw. Vyhledejte si na stránkách, jako je ZipRecruiter, LinkedIn, Monster a Indeed, podobné tituly, jako je vaše zamýšlená pozice, a podívejte se, jaké rozmezí tyto pozice nabízejí, abyste si udělali představu, na co se sami ptát.

Podle toho, jak Gates přistupoval k platu ve svém životopise, není jasné, co hledá. „Nevím, jestli to znamená, že je ochoten dostat méně, nebo chce vyjednávat, nebo o čem to je,“ říká Haller.

Formát jeho životopisu byl nejasný a špatně se skenoval.
Gatesovo formátování v podobě odstavců je poněkud těžkopádné a ztěžuje pochopení důležitých informací o jeho pracovní minulosti. „Je pro mě trochu těžké zjistit, jestli to byly školní práce, nebo nebyly školní práce,“ říká Haller. „Stále si nejsem jistý.“

V dnešní době mají personalisté a náboráři velmi málo času na to, aby se věnovali každému životopisu. Podle studie kariérního webu Ladders z roku 2018 stráví nad každým úvodním výběrovým šetřením v průměru pouhých 7,4 sekundy.

„Takže když sdílíte svůj životopis,“ říká Darrisaw, „chcete se ujistit, že je naformátován tak, aby bylo snadné pro někoho, komu to zabere možná jen pár minut, pokud vůbec, aby byl schopen posoudit některé klíčové věci o vás.“

Zdroj: Getty Images

V horní části stránky uveďte několikařádkové shrnutí toho, kdo jste a jaké máte zkušenosti. Místo toho, abyste v části „zkušenosti“ používali kusy textu, jak to udělal Gates, napište jasně název každé pracovní pozice a pak pomocí odrážek popište své povinnosti a úspěchy na dané pozici. A napravo od každého názvu napište data, kdy jste danou práci vykonávali.

Nepoužil přesvědčivé formulace
Gates mohl použít konkrétnější formulaci, říká Haller a poukazuje na svůj popis práce, kterou vykonával v TRW Systems Group od ledna do září 1973. Gates napsal, že se jako systémový programátor „podílel na návrhu souborů a úpravách operačního systému“.

„Podílet se na“ je jako nesmyslné slovo,“ říká Haller.

Používejte silná, aktivní slovesa, abyste uvedli, jaké povinnosti jste na jednotlivých pozicích převzali. Například pro vedoucí pozici doporučuje Indeed používat slova jako „koučovat“, „delegovat“, „řídit“, „vést“ a „podporovat“.

I přes tyto drobné nedostatky je z tohoto životopisu patrné, že Gates byl vždy cílevědomý. „Na to, že je na Harvardu prvním rokem, má docela značné zkušenosti,“ říká Haller. „A toho si někdo všimne.“