Nejdůležitější události na českém měnovém a akciovém trhu

Pražská burza v závěru týdne posílila, index PX stoupl o 2,31 procenta na 1199,27 bodu. Výrazněji index posílil naposledy na konci června. Dnes ho táhly nahoru především bankovní tituly – akcie Komerční banky a Monety Money Bank získaly přes šest procent. Naopak se nedařilo energetické společnosti ČEZ, její cenné papíry zhruba tři procenta odepsaly. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Naopak proti trhu se dnes postavil ČEZ, jeho cena spadla o 3,26 procenta na 935 korun. „Na tomto výkonu se jistě podepsala vidina speciálních daní. První informace o možném stropu pro cenu elektřiny ve výši 200 EUR/MWh by pro ČEZ byly vlastně pozitivní, protože v tomto roce prodává elektřinu za průměrných zhruba 110 EUR,“ podotkl Bohumil Trampota z Komerční banky.

Český akciový trh za celý týden

Zdroj: PSE

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily. Index PX stoupl o 4,3 procenta na 1199,27 bodu. Nahoru ho táhly především bankovní tituly. Naopak ztrátové byly cenné papíry energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozích třech týdnech index PX klesal, naposledy o 3,1 procenta.

Index PX od pondělí do pátku posílil o 4,27 procenta. „Jedná se o jeho nejvýraznější týdenní nárůst od konce ledna 2021,“ uvedl analytik společnosti Wood & Company Vojtěch Boháč. Dodal, že dnešní závěrečný kurz 1199,27 bodu je nejvyšší od letošního 23. srpna.

„Doslova raketou byly tento týden banky,“ popsal vývoj na pražské burze analytik Bohumil Trampota z Komerční banky. Investoři podle něj pravděpodobně nečekají podstatný dopad mimořádných daní na bankovní domy.

Akcie Komerční banky v tomto týdnu posílily o více než 11 procent na 638 Kč za kus. Cenné papíry bankovní skupiny Erste zdražily zhruba o deset procent na 606 Kč a emise Monety si polepšila o 3,64 procenta na dnešních závěrečných 76,90 koruny za akcii.

Naopak ČEZ během týdne ztratil 1,42 procenta na 935 korun. „Ve středu sice výrazně posílil o šest procent, čímž překonal pondělní propad, ke konci týdne ovšem opět oslaboval,“ popsal vývoj ceny akcií polostátní energetické firmy Boháč.

Nedařilo se také například akciím Pilulka Lékárny, které odepsaly 4,44 procenta na 860 korun. „Pilulka tak byla nejztrátovějším titulem indexu,“ poznamenal analytik společnosti Wood & Company. Naopak nejvíce rostly akcie Photon Energy, které zdražily o bezmála 13 procent na 71,40 koruny.

Tuto středu se v Praze přestalo obchodovat s emisí technologické společnosti Avast. V pondělí 12. září bude dokončeno převzetí Avastu společností Norton a od úterý by se měly akcie nástupnické firmy obchodovat i na pražské burze. „Za poslední měsíc dodal Avast investorům zisk 45 procent, od začátku roku pak téměř 14 procent,“ uvedl v této souvislosti Trampota.

Česká koruna vs. euro a americký dolar

Zdroj: Unsplash

Česká měna dnes mírně oslabila k euru a opět zpevnila k dolaru. Koruna si k 17:00 pohoršila k euru oproti předchozímu závěru o tři haléře na 24,55 Kč/EUR. K dolaru naopak posílila o 18 haléřů na 24,45 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

„Koruna se po celý týden pohybovala v pásmu 24,50 až 24,65 Kč/EUR. Ke stabilitě jí stále pomáhá přítomnost České národní banky (ČNB) na devizovém trhu,“ sdělila analytička Komerční banky Jana Steckerová. „Vzhledem ke zmenšujícímu se úrokovému diferenciálu vůči eurozóně předpokládáme, že ČNB bude muset na podporu koruny intervenovat i nadále,“ doplnila.