Bankéři a generální ředitelé utratili miliony za týdenní pronájem superjachty

Stacy Fischer-Rosenthal a její 30členný tým měli v létě plné ruce práce s rezervacemi soukromých jachet pro bankéře, generální ředitele a další vysoce postavené osoby, které se nyní osvobodily z pout omezení Covidu a jsou ochotny zaplatit miliony dolarů za týdenní luxusní plavby.  

Rezervace superjachet prostřednictvím společnosti Fischer Travel Enterprises, kde je Fischer-Rosenthal prezidentkou, letos vzrostly o 20 % z již tak vysoké úrovně v roce 2021, což je trend, který pozorují i další společnosti, jež si pronajímají luxusní plavidla, která mohou být vybavena všemi vymoženostmi od michelinské kuchyně po kina a ponorky.

„Pronájem jachet je velmi oblíbený, protože naši klienti chtějí soukromí, bezpečí a flexibilitu, kterou jim poskytuje,“ uvedl Fischer-Rosenthal. Její společnost si účtuje 150 000 dolarů (3,7 milionů Kč) jen za vstup do své služby určené pouze pro členy, jejímž prostřednictvím si lze pronajmout superjachty kdekoli na světě. „Chtějí mít luxusní zážitek.“

Americké celebrity a bankéři na superjachtách

Zdroj: Bloomberg

Američané jsou stále početnější klientelou, která pomáhá zaplnit mezery po bohatých Rusech, kteří kvůli omezením po invazi na Ukrajinu tolik necestují. A nejsou to jen lidé jako Elon Musk nebo Beyoncé a Jay-Z, kteří si pronajímají tyto nablýskané plovoucí paláce. Fischer-Rosenthal uvedla, že jednomu páru z USA se červencová plavba v Řecku a Turecku natolik líbila, že si krátce nato objednal další v Itálii a pozval na ni přátele.

Společnost Fraser Yachts, která se zabývá prodejem a správou superjachet i zprostředkováním pronájmu, si podle ředitele marketingu a rozvoje obchodu Marka Duncana v první polovině roku 2022 objednala téměř 500 soukromých výletů. Počet rezervací se oproti loňskému roku zvýšil o 32 % a za většinou růstu opět stojí Američané, z nichž mnozí si jachtu pronajímají poprvé, uvedl Duncan, který sídlí v Monaku. Mezi megajachty, které společnost pronajímá, patří Wheels, 75metrové plavidlo s posilovnou a nočním klubem.

Podle výzkumné společnosti Spectrem Group vzrostl v roce 2021 počet Američanů s čistým jměním mezi 1 a 5 miliony dolarů o 8 % na více než 12 milionů domácností, zatímco počet domácností s majetkem 25 milionů dolarů a více stoupl o 18 %.

Boom luxusních plaveb po Covidu

Zdroj: Bloomberg

„Našimi klienty jsou vysoce majetné osoby, které řídí banky a hedgeové fondy,“ uvedla Fischer-Rosenthal. „V posledních několika letech vydělali spoustu peněz. Nyní chtějí opět cestovat a chtějí to nejlepší.“

Zákazníci jsou také stále mladší, nyní jim je v průměru kolem padesáti let, namísto věkové kategorie 60-65 let v posledních dvou desetiletích, řekl Duncan. V letošním roce je asi 35 % klientů společnosti Fraser nováčky v oblasti jachtingu, zatímco dříve to bylo až 15 %, řekl. Oblíbenější jsou také plavby, kterých se účastní několik generací z jedné rodiny.

„Během pandemie lidé nemohli být se svými rodinami,“ řekl Duncan. „Jachty mohou být dostatečně velké, aby mohli být všichni pohromadě. Na rozdíl od domova nejste uvězněni na jednom místě. A můžete kontrolovat prostředí a testovat všechny na Covid, pokud vás to znepokojuje.“

Trend společného cestování rodin a přátel podněcuje poptávku po větších superjachtách. Společnost Camper & Nicholsons International Ltd. se sídlem v Monaku zaznamenává nejvyšší poptávku v rozmezí 50-60 metrů, uvedla Jacqui Lockhart, ředitelka oddělení pronájmu pro Evropu.

„Často přesně vědí, co chtějí – velkou jachtu, která není starší než tři roky,“ řekla Lockhart a dodala, že celkový počet rezervací společnosti letos vzrostl až o 30 %. „Vědí, jaký styl jachty chtějí, dokonce i od které loděnice.“

Opulentní superjachta Octopus k pronájmu

Zdroj: Bloomberg

Jednou z nejdražších superjachet na světě, která je k dispozici k pronájmu prostřednictvím společnosti Camper & Nicholsons, je 126metrová Octopus, která mezi své vybavení počítá dvě přistávací plochy pro vrtulníky, výtah a basketbalové hřiště.

Octopus, který dříve vlastnil zesnulý spoluzakladatel společnosti Microsoft Corp. Paul Allen, stojí za týdenní pronájem od 2,2 milionu dolarů. Na palubě je až 42 členů posádky, kteří se starají o maximálně 12 hostů. Na letošní zimu je rezervována na tři týdny v Antarktidě a společnost Camper & Nicholsons uvedla, že již přijímá žádosti o měsíční výlety do Středomoří příští léto.

Podle Frasera Duncana je na celém světě k dispozici přibližně 3 100 soukromých jachet k pronájmu, ale počet superjachet se snížil, protože sankce uvalené na Rusko některé z nich odstranily z trhu. Jedna z nich, 72metrová Axioma, patřila ruskému miliardáři Dmitriji Pumpyanskému a na vrcholu léta byla nabízena k pronájmu za přibližně 632 000 dolarů týdně. Na začátku války na Ukrajině byla zabavena a v srpnu nabídnuta k prodeji ve veřejné dražbě.

Více se kontrolují také soukromé pronájmy

„Klienti se ptají na jachty a jejich vlastnictví,“ řekl Alexandru Zamfirescu, nezávislý zprostředkovatel jachet se sídlem v Monaku. „Chtějí se vyhnout jakýmkoli problémům.“

Přesto se obchody daří a makléři se soustředí na to, aby klienty dostali na lodě, a radí jim, aby si je rezervovali do několika dnů od získání nabídky. O cenách se s majiteli obvykle nevyjednává.

„Luxusním jachtám se daří,“ řekl Zamfirescu.