Může nejznámější kryptoměna Bitcoin dosáhnout hodnotu 1 milionu dolarů?

Pokaždé, když Bitcoin (BTC) vykazuje známky života, investoři se začnou zajímat, jakou hodnotu by tato kryptoměna mohla mít v dlouhodobém horizontu. V prvních dnech se zdálo, že Bitcoin nemá žádnou hodnotu. Prvním známým nákupem fyzické věci s platbou digitální měnou byla objednávka dvou velkých pizz v květnu 2010 výměnou za 10 000 Bitcoinů. V roce 2013 se měna vyšplhala na 1 000 dolarů za bitcoin, v roce 2017 se zastavila těsně pod hranicí 20 000 dolarů a v listopadu 2021 se vyšplhala na zhruba 68 800 dolarů za minci.

Bitcoin urazil dlouhou cestu od ceny 0,2 centu za minci. Při dnešní ceně 21 230 dolarů za bitcoin by utratil Laszlo Hanyecz za pizzu efektivně 212 milionů dolarů. Pokud se tedy hodnota této kryptoměny za 12 let znásobila více než 10 milionkrát, mohlo by se zdát spravedlivé očekávat, že během příštího desetiletí bude mít cenu milion dolarů.

Mnoho odborníků a slavných investorů říká „ano“

Dosažení 1 000 000 dolarů za bitcoin do roku 2030 je docela populární prognóza.

Zdroj: Unsplash

Přesně takovou předpověď vyslovil před čtyřmi měsíci bývalý generální ředitel kryptoobchodní platformy BitMEX Arthur Hays.Stejný cíl si v dubnu 2022 stanovila i známá růstová investorka Cathie Woodová.Sériový podnikatel Anthony Pompliano vystoupil na stejné akci Bitcoin 2022 a řekl, že Bitcoin by mohl v blízké budoucnosti dosáhnout 500 000 nebo 1 000 000 dolarů – ale cokoli nad tuto hranici by vyžadovalo sociální kolaps a totální krach amerického dolaru.Na začátku června předseda představenstva společnosti MicroStrategy (MSTR) Michael Saylor v rozhovoru pro CNBC zdvojnásobil své býčí cenové předpovědi: „Nebude to na nule. Pokud nepůjde na nulu, půjde na milion, protože je zjevně lepší než zlato ve všem, v čem zlato chce být.“

Je pravda, že všichni tito bitcoinoví býci mají na trhu s bitcoiny významné finanční zájmy. Například pokud mince někdy dosáhne hodnoty 1 milionu dolarů, současná zásoba zhruba 130 000 Bitcoinů se zvýší z 2,8 miliardy dolarů na 130 miliard dolarů. V důsledku toho by se společnost MicroStrategy stala finanční těžkou vahou s hotovostními rezervami založenými na Bitcoinech srovnatelnými s konkurenty v softwarovém sektoru, společnostmi Microsoft a Alphabet.

Zdroj: Getty Images

Pokud se mýlí a Bitcoin nikdy nenahradí zlato jako standardní držitel dlouhodobé hodnoty, mohli by přijít o každý haléř z masivních investic, které dosud učinili. A co je možná ještě důležitější, mohli by vypadat docela hloupě, pokud by jejich velké sázky na Bitcoin nevyšly podle plánu. Nikdo nechce takto ztratit tvář, zejména v odvětví, kde vám solidní pověst vynese více klientů a partnerů.

Co by se mohlo pokazit?

Regulační orgány a vlády po celém světě stále řeší, jak s těmito novými digitálními aktivy zacházet. Některé z nich mohou stanovit příliš drakonické rámce pro obchodování, transakce a vlastnictví kryptoměn, včetně bitcoinu. Domácí snahy o tvorbu pravidel jsou samozřejmě důležité zejména pro nás, americké investory. Bude trvat ještě několik let, než se tento konkrétní zdroj nejistoty uklidní.

Pokud jde o narušení trhu se zlatem, má Bitcoin určitě náskok před kryptoměnovou konkurencí – ale tato budoucnost není vytesána do kamene. Mohou přijít další digitální mince s lepší technologií, bezpečnějšími transakcemi a dalšími bezkonkurenčními výhodami. V takovém světě bychom mohli být svědky toho, že korunu Bitcoinu uchvátí jiné jméno, které vyzve první investory, aby se přizpůsobili, nebo zůstali pozadu.

Zdroj: Unsplash

Nadšenci do bitcoinu, jako jsou Michael Saylor a Arthur Hays, tak mohou o všechno přijít. Myslím si však, že kryptoměny tu zůstanou, a existuje dobrý důvod věřit, že Bitcoin zůstane základním kamenem tohoto rozvíjejícího se trhu. Na této cestě bude docházet k volatilitě a současná krize kryptoměn by mohla trvat roky, stejně jako ta minulá. To je ale v pořádku. Jsem v této investici na dlouhou dobu.

Po zvážení všech okolností si myslím, že je dobrý nápad mít nějaký Bitcoin ve svém dlouhodobém investičním portfoliu. Pokud tento vysoký milionový cenový cíl vydrží, bude mít každých 10 000 dolarů, které dnes investujete do Bitcoinu, v roce 2030 hodnotu téměř půl milionu dolarů. Byla by škoda tuto příležitost propásnout, že?