Palantir: Tento hluboký pokles je dárkem od trhu. Proč jej bude dobré využít?

PLTR byla v srpnu oslabena, když se propadla o téměř 30 % ze svých srpnových maxim na nedávné dno. V důsledku toho se výrazně zlepšilo její ocenění.

V naší aktualizaci po zveřejnění výsledků jsme zdůraznili, že investoři by měli využít propadu akcií společnosti Palantir Technologies Inc. (NYSE:PLTR), i když trh byl znepokojen výrazným zpomalením tempa růstu vládních institucí.

Společnost PLTR však byla zachycena v nedávném širokém tržním poklesu, který ji poslal dále dolů, protože nedosáhla dostatečné výkonnosti. V důsledku toho se PLTR naposledy obchodovala poblíž svých červnových minim, což investorům poskytlo další fantastickou příležitost k agresivnějšímu přidávání.

Zdroj: Getty Images

Jsme přesvědčeni, že PLTR již v květnu vytvořila své dlouhodobé dno, které by se mělo odolně udržet i během nedávného poklesu. Navíc rychlý výprodej PLTR v posledním měsíci odpovídá krokům, které mají donutit ke kapitulaci slabé ruce, které se hnaly za letní rally.

Proto vyzýváme investory, aby vzhledem k otloukání a atraktivnějšímu ocenění rozhodně drželi své pozice. Palantir by mohl i nadále zažívat krátkodobou volatilitu směrem dolů, vzhledem k jeho klesající dynamice. Vyzýváme však investory, aby se dívali dopředu. Předpokládáme, že opětovné zrychlení růstu jejích příjmů by mělo zvednout nákupní náladu a její provozní páku.

V důsledku toho usuzujeme, že hvězdy jsou do značné míry vyrovnané, aby investoři zvážili přidání větší expozice a svezli se na potenciální další vlně vzhůru s širokým trhem.

Příliš mnoho strachu, ale ocenění společnosti Palantir se stabilně drží

PLTR se naposledy obchodovala s násobkem TTM volných peněžních toků (FCF) ve výši 61,8x, tedy blízko svých květnových minim. Přestože se stále obchoduje se znatelnou prémií, vzhledem k jeho růstovému profilu byla tato úroveň solidně podpořena. Výsledkem je, že otloukání od srpnových maxim PLTR pozoruhodně zlepšilo její ocenění, protože se propadla o téměř 38 % na svá srpnová minima. Domníváme se, že další pokles je nepravděpodobný, protože se předpokládá, že společnost Palantir obnoví své marže FCF do roku 24.

Navíc i neutrální konsenzuální odhady naznačují, že špatný stav společnosti Palantir není strukturální, ale pravděpodobně přechodný vzhledem k náročnému prostředí podnikových IT v 1. pololetí roku 22. Společnost Palantir byla také ovlivněna nepříznivými forexovými podmínkami, vzhledem k tomu, že její tržby mimo USA činily ve druhém čtvrtletí téměř 39 %. Spolu se zhoršujícími se makroekonomickými faktory v Evropě se domníváme, že investoři upravili svá očekávání ohledně zotavení společnosti Palantir do roku 23.

V důsledku pesimismu trhu a ulice by společnost Palantir měla v roce 23 mnohem snazší srovnání. Navíc, jak je vidět výše, očekává se, že růst FCF společnosti Palantir dosáhne svého dna v roce 22 a v roce 23 vzroste o 116 %. Jsme proto přesvědčeni, že tyto odhady naznačují, že konkurenční prostředí společnosti Palantir nebylo narušeno, ale pouze došlo k momentálnímu zpomalení uzavírání obchodů.

Kromě toho platforma společnosti Palantir prokázala svou účinnost a schopnosti také při nedávných požárech v Kalifornii. Hlavní hráči v oblasti veřejných služeb byli při řízení svých rizik závislí na platformě společnosti Palantir. Citi (C) v nedávném komentáři zdůraznila:

Zdroj: PX

Pro zmírnění rizik požárů je třeba udělat mnoho práce. Společnost [Palantir] nabízí to, co nazývá operační umělou inteligencí, která pomáhá zvládat tuto složitost. Technologie společnosti Palantir dokonce vytváří meta-konstelaci satelitů, která shromažďuje a analyzuje snímky, aby pomohla veřejným službám a prvním zásahovým jednotkám. – Barron’s

Domníváme se, že společnost Palantir má v jedinečné roli přední AI/ML platformy jen málo blízkých konkurentů. Naše přesvědčení potvrdila i společnost Forrester, která Palantir ohodnotila jako jasného lídra v rámci Forrester Wave: AI/ML Platforms, Q3 2022. Zdůraznila to: „Společnost Palantir je zakořeněná v budování datově řízených inteligentních aplikací pro komplexní, vysoce hodnotné případy použití ve státní správě a komerční sféře.“

Proto se domníváme, že dynamika v těchto velkých smluvních transakcích bude přibývat ve prospěch společnosti Palantir, jakmile ustoupí makroekonomické protivětry. Jsme přesvědčeni, že makrovětry již dosáhly svého vrcholu, jak jsme vysvětlili v našich nedávných článcích o fondech ProShares UltraPro QQQ ETF (TQQQ) a ARK Innovation ETF (ARKK). Z toho vyvozujeme, že široké prostředí by mělo být pro akcie s vysokým růstem, jako je PLTR, příznivější i do budoucna.

Je vhodné akcie PLTR koupit, prodat nebo držet?

Cenová akce společnosti PLTR zůstává konstruktivně nastavená, i když se blíží ke svým červnovým minimům. Jak je vidět výše, rychlý výprodej PLTR vytvořil medvědí past (což naznačuje, že trh odmítl další rozhodný výprodej směrem dolů), předurčenou proti červnovým minimům.

Pokud tedy PLTR dokáže v příštích několika týdnech nadále robustně bazírovat, předpokládáme, že se prodejci pravděpodobně vyčerpali. Investorům však doporučujeme, aby se vzhledem k potenciální volatilitě směrem dolů vrstvili.

Bez ohledu na to se nám cenová akce spolu s přeprodanými indikátory hybnosti líbí. Proto postulujeme, že PLTR má dobrou pozici k tomu, aby zinscenovala svůj proces dosažení dna, což potvrzuje naše hodnocení jejího ocenění a zlepšené ziskovosti FCF, jak bylo uvedeno dříve.