Sloučení Etherea je důležité pro všechny v kryptosvětě – co nám vlastně přinese

Všichni v krypto-komunitě upírají oči na sloučení – a nejen lidé z Etherea. Na této události záleží bitcoinářům i všem ostatním.

Po letech odkladů se blíží sloučení Etherea. K události dříve známé jako Ethereum 2.0, kdy se mainnet Etherea s proof-of-workem sloučí s řetězcem proof-of-stake beacon, by mohlo dojít již v úterý.

(Pokud chcete pro normální přátele analogii bez technologických souvislostí, líbí se mi tato půvabně nerdovská analogie od samotné nadace Ethereum Foundation: „Představte si, že Ethereum je vesmírná loď, která ještě není připravena na mezihvězdnou cestu. Díky Beacon Chain komunita postavila nový motor a zpevněný trup. Po významném testování je téměř na čase vyměnit nový motor za starý uprostřed letu.“).

Na tuto událost se upírají oči všech lidí v kryptografickém průmyslu – nebo by se upírat měly.

„Doodle“ Googlu odpočítává čas do sloučení Etherea, což je znamení uznání ze strany nejpopulárnější webové stránky na světě. Přikývnutí přichází v době, kdy se dlouho očekávaný přechod Etherea na méně energeticky náročný…

Zdroj: Unsplash

Díky sloučení bude blockchain Etherea téměř okamžitě rychlejší, škálovatelnější a o 99 % energeticky úspornější. Teoreticky by to mělo být pro Ethereum (síť i aktiva) úžasné. Zda cena ETH po sloučení skutečně vzroste na měsíc, nebo zda je již „zapečená“ a nepohne se, to si každý domyslí – a my v Decryptu žádné cenové předpovědi neděláme.

Pro mě je ale na tom všem nejzajímavější, jak to ovlivní všechny ostatní kryptoměny a blockchainy.

Zaprvé je tu otázka energie.

Budeme moci vidět, jak hash rate sítě Ethereum hned klesne na nulu, protože těžba proof-of-work na Ethereu skončí. To by mohlo vyvolat ještě větší tlak veřejnosti na velkou spotřebu energie u Bitcoinu, což uznávají i bitcoináři jako Dan Held. Zůstane také Bitcoin sám (bez Etherea jako spolupachatele) v hledáčku regulačních orgánů, které se zaměřují na energeticky náročné proof-of-work blockchainy.

Spotřeba energie bitcoinu po krachu kryptoměn klesla o čtvrtinu
Podle Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) klesla spotřeba energie bitcoinové sítě ke včerejšímu dni na 11 GW, což je o 27 % méně než v dubnu, kdy měla 15 GW. Tento index, který byl vytvořen na základě údajů o spotřebě elektrické energie, se …

Právě minulý týden se zdálo, že Bílý dům v nové zprávě o krypto a spotřebě energie chválí Ethereum a vyvolává poplach ohledně Bitcoinu: „Odhaduje se, že Bitcoin představuje 60 až 77 % celkové globální spotřeby elektřiny pro krypto a Ethereum představuje 20 až 39 %… Stále častěji se objevují výzvy, aby PoW blockchainy přijaly méně energeticky náročné konsensuální mechanismy. Nejvýraznější reakcí bylo slíbené spuštění systému Ethereum ‚Ethereum 2.0‘, který využívá konsensuální mechanismus PoS.“

Na druhou stranu bitcoináři tvrdí, že proof of stake obětuje bezpečnost sítě. A značný počet těžařů Etherea je nespokojen se sloučením, které zlikviduje těžbu a zanechá jim drahé, nepoužitelné stroje; mohli by se místo toho vrhnout na Bitcoin?

Zadruhé jsou tu potenciální důsledky pro další mince kromě dvou nejlepších, zejména takzvané „Ethereum killers“, jako jsou Solana, Cardano, Avalanche a Polkadot.

Dalo by se očekávat, že úspěšné sloučení Etherea bude pro tyto další proof-of-stake kryptoměny přínosné – a skutečně, mnohé z nich v minulém týdnu zdravě posílily, pravděpodobně částečně díky rozruchu kolem sloučení. Je však možný i opak: mnozí z těchto vyzyvatelů Etherea se prezentují jako ekologičtější alternativy k Ethereu. Jakmile Ethereum spustí proof of stake, ztratí tuto část své hodnotové propozice.