Co se to dnes děje s akciemi Roblox (RBLX)? A proč by vás to mělo zajímat?

Společnost s metaverse byznysem uvede příští rok na trh pohlcující portálové reklamy.

Akcie společnosti Roblox (NYSE:RBLX) jsou v centru pozornosti poté, co společnost oznámila, že příští rok spustí 3D reklamu neboli „imerzivní reklamy“. Tato metaverzální společnost již vyzkoušela portálové reklamy se společnostmi jako Warner Bros (NASDAQ:WBD) a Vans. Do konce roku 2022 plánuje Roblox testovat reklamy s dalšími vývojáři a společnostmi. Produktový ředitel Manuel Bronstein uvedl, že reklamy by mohly být podobné digitálním billboardům. Výsledky současného programu testování reklam ho také „fascinovaly“ a charakterizoval ho jako „dobrou strategickou sázku“.

Roblox je díky své robustní uživatelské síti čítající 52 milionů uživatelů hlavním kandidátem na zpeněžení pomocí 3D reklamy.

Akcie RBLX: RBLX: Roblox v příštím roce uvede 3D reklamy

V testovaných portálových reklamách mohou být uživatelé při interakci s reklamou automaticky přesměrováni na platformu Roblox. Přesto musí společnost Roblox dokončit další testování, než se rozhodne pro stanovený formát reklamy. Roblox také oznámil několik nových funkcí, například nástroj, který uživatelům pomáhá objevovat nové funkce, složitější avatary, další nástroje pro tvůrce a vylepšení chatování. Příjmy společnosti pocházejí především z virtuální měny Robux, za kterou si uživatelé mohou kupovat virtuální produkty, například oblečení.

Na druhé straně investiční banka Cowen zahájila pokrytí akcií RBLX s ratingem „underperform“ a cílovou cenou 31 USD. Při současných cenách to znamená pokles o přibližně 30 %. Analytik Doug Cretz je ohledně potenciálu metaverza opatrný a uvádí, že by mohl být „vzdálen nejméně 10 let“. I kdyby to netrvalo 10 let, Cretz poznamenává, že stávající technologické společnosti mohou být „lépe vybaveny“ k tomu, aby využily výhod metaversa.

Zdroj: Roblox

V důsledku validace a konkurence v oblasti metaverza je analytik v případě společnosti RBLX opatrný. Dodává: „Domníváme se, že současné ocenění příliš agresivně zohledňuje budoucnost metaverza, která je pravděpodobně ještě daleko a může přijít tak, že Roblox zůstane jen jedním z mnoha hráčů.“

Průměrná cílová cena společnosti Roblox je 46,37 USD mezi 19 firmami s pokrytím akcií. Nejvyšší cílová hodnota se nachází na 65 dolarech, zatímco nejnižší na 21 dolarech. Navíc poslední aktualizace cílové ceny, vyjma společnosti Cowen, připadá na společnost Wolfe Research. Dne 16. srpna firma zahájila pokrytí s ratingem „peer perform“.

Roblox dnes a tady samozřejmě představuje poměrně silně spekulativní společnost a akciový titul – na konci dne si ale musíme uvědomit, že právě tento a jemu podobné podniky nakonec nejspíš opravdu budou stát v čele nejnovější průmyslové revoluce – tedy té aktuální, která bude více než ve skutečném světě probíhat ve světě jedniček a nul – chytrý investor se ale na podobné změny vývoje a disruptivní technologie stejně chytře připravit – my osobně věříme, že Roblox je dobrým nositelem hodnoty a nějaká ta expozice směrem k jeho akciím by vašemu portfoliu v dlouhodobém horizontu rozhodně neměla nijak ublížit – rozhodně ale buďte zároveň velmi opatrní, nezapomeňte, že jde o spekulaci.