Akcie Twitteru stoupají díky Muskově dohodě a zprávám o whistleblowerech

Akcie TWTR jsou aktuálně v zelených číslech uprostřed moře červené barvy.

Akcie Twitteru (NYSE:TWTR) jsou v centru pozornosti, protože akcionáři na mimořádné schůzi schválili převzetí společnosti Elonem Muskem za cenu 54,20 USD za akcii. Výsledek pošle 17. října osud vlastnických práv Twitteru k soudnímu dvoru v Delaware. Schůze akcionářů trvala pouhých sedm minut, zatímco hlasování trvalo tři minuty. Akcionáři mohli hlasovat několik týdnů před mimořádnou schůzí. Výsledek byl navíc očekávaný, protože představenstvo Twitteru doporučilo akcionářům rozhodnutí schválit.

Musk nedávno usiloval o zrušení odkupu na základě vyplacení odstupného whistleblowerovi Twitteru Peiteru „Mudgeovi“ Zatkovi. Twitter Zatkovi po jeho odchodu z pozice šéfa bezpečnosti vyplatil 7,75 milionu dolarů, čímž podle Muskových právníků porušil dohodu o odkupu. Právníci uvedli, že společnost Twitter musí Muska před provedením jakékoli takové platby informovat. Twitter v reakci na to opáčil, že Muskovy nároky jsou „neplatné a neoprávněné“. Předtím Musk tvrdil, že společnost Twitter nesprávně uvedla, že její uživatelská základna botů činí 5 % nebo méně ze všech zpeněžitelných denních aktivních uživatelů.

Zdroj: Getty Images

Akcie TWTR: Zatímco Zatko svědčí, akcionáři schválili akvizici.

Zatko včera vypovídal před senátním výborem pro soudnictví. Tento whistleblower rovněž obdržel předvolání k podání svědectví v soudním procesu ze 17. října. Zatko na slyšení obvinil společnost Twitter ze slabých opatření v oblasti kybernetické bezpečnosti, neorganizovaného vedení a upřednostňování zisku před bezpečností.

Zatko také obvinil generálního ředitele Paraga Agrawala a další vedoucí pracovníky a členy představenstva společnosti Twitter z toho, že uživatelům a FTC poskytli „nepravdivá a zavádějící prohlášení o bezpečnosti, ochraně soukromí a integritě platformy Twitter“.

Bylo také odhaleno, že FBI informovala společnost Twitter o tom, že v jejích kancelářích pracuje nejméně jeden údajný čínský špion. Zatko již dříve tvrdil, že Twitter vědomě zaměstnával indického vládního agenta, který měl přístup k uživatelským údajům. Ještě v době, kdy Zatko pracoval ve společnosti Twitter, přednesl své obavy jednomu z vedoucích pracovníků, který mu údajně odpověděl: „No, když už jednoho máme, co na tom záleží, jestli jich máme víc?“. Není jasné, zda je čínský špion stále na výplatní listině Twitteru.

Agrawal nebyl na slyšení přítomen s tím, že jeho vystoupení by mohlo mít škodlivý vliv na nadcházející soudní řízení v Delaware. Senátor Chuck Grassley však naznačil, že pokud jsou Zatkova obvinění pravdivá, měl by Agrawal odstoupit.

Akcie TWTR za posledních pět obchodních dní vzrostly o zhruba 6 % a včera o zhruba 1 %.

Twitter a Musk – to je kapitalistický souboj roku 2022 – a my si dnes a tady rozhodně ještě netroufáme odhadnout, jak to všechno na konci dne vlastně dopadne. Jedno je ale jisté – reputace Twitteru i Muska tímto dílkem bude dlouhodobě poznamenaná. Vina je podle nás na obou stranách, na druhou stranu očekávat něco jako 100% transparentnost v prostředí jedné z největších sociálních sítí a platforem na světě, je možná skoro nemožné. Ale podívejme se na to prosím realisticky a pokud možno ze všech stran.