Akcie společnosti Rivian (RIVN) rostou díky Bidenově velké sázce na EV

Generální ředitel RJ Scaringe věří, že zákon o snížení inflace bude pro akcie RIVN přínosem.

Akcie společnosti Rivian (NASDAQ:RIVN) jsou v centru pozornosti po Bidenově plánu věnovat 900 milionů dolarů na síť pro nabíjení elektromobilů a po projevu generálního ředitele RJ Scaringe na konferenci Communacopia + Technology pořádané společností Goldman Sachs.

Síť bude pokrývat 53 000 mil dálnic ve 35 státech. Kromě toho je 900 milionů dolarů součástí pětiletého závazku ve výši 5 miliard dolarů na výstavbu dobíjecích stanic pro elektromobily po celé zemi. Do roku 2030 má Biden za cíl, aby 50 % všech nových vozidel zakoupených vládou tvořily elektrické nebo hybridní modely. Do té doby chce také instalovat 500 000 nových dobíjecích stanic pro elektromobily. Prezidentův postoj k elektrické dopravě je obrovským posunem oproti jeho předchůdci.

Díky dalším dobíjecím stanicím budou spotřebitelé více motivováni k nákupu elektromobilů. S ohledem na to se pojďme věnovat podrobnostem Scaringeova projevu.

Zdroj: Rivian

Akcie RIVN povzbuzeny závazkem k nabíjení elektromobilů a Scaringeho zprávou

Na konferenci Scaringe prohlásil, že je „nadšený“ z účinků zákona o snížení inflace (IRA) a že to povede k „zásadní změně poptávky“ po elektromobilech. Je také přesvědčen, že IRA zvýší míru zavádění elektromobilů, zejména u elektromobilů vyšší třídy, a to díky úvěrové podmínce. Zákon také přinese „hluboké dopady“ na dodavatelský řetězec elektromobilů, protože více surovin bude pocházet z USA a dalších zemí, které mají s USA obchodní dohody.

Mezitím mohou účinky IRA vést k „rozdvojení trhu s materiály“. Je to proto, že materiály, které jsou v souladu s IRA, mohou obdržet dotaci, zatímco materiály, které nejsou v souladu s IRA, dotaci neobdrží. Na druhé straně je pro výrobce elektrických vozidel stále problémem přetrvávající nedostatek surovin, jako jsou levné komoditní polovodičové součástky. Scaringe očekává, že tento nedostatek potrvá nejméně do příštího roku.

Přesto může společný podnik se společností Mercedes Benz (OTCMKTS:DMLRY) některé potíže dodavatelského řetězce zmírnit. Začátkem tohoto měsíce společnost Rivian oznámila, že bude s evropskou automobilkou spolupracovat na výrobě elektrických užitkových dodávek na montážní lince Mercedesu. Obě společnosti budou vyrábět samostatná vozidla, ačkoli budou sdílet náklady, technologie a dodavatele. Mercedes vybuduje nový výrobní závod výhradně pro elektromobily v jednom ze svých stávajících závodů a výroba by měla začít „během několika let“.

Akcie výrobců elektromobilů jsou v posledních letech více než populární – to ovšem na konci dne ještě ani zdaleka neznamená, že půjdou dlouhodobě jen a jen nahoru. Investoři, kteří mají rádi trochu riskantní podniky a tzv. disruptivní technologie, holt musí vydržet. I v případě akcií společnosti Rivian je potřeba vnímat jako nákup pro dlouhodobé držení. Jinak to v tomto scénáři ani fungovat nemůže.

Musíte tedy ještě počkat. Myslíme si, že ideální bod k nákupu může být klidně i právě dnes. V případě tohoto titulu bychom ale ze všeho nejraději přistoupili spíše ke strategii DCA a průměrovali cenu nákupu.