Podle BMO nakupujte tyto kvalitní akcie, protože trh vstupuje do zrádné oblasti

Podle společnosti BMO Capital je na čase zvážit kvalitní a dividendově rostoucí akcie namísto tradičních defenzivních akcií, abyste se vypořádali s větší volatilitou, která nás čeká.

Trh má za sebou nejhorší den od června 2020, kdy se index S&P 500 v úterý propadl o více než 4 % v důsledku horších než očekávaných údajů o inflaci v USA. Akcie jsou pod tlakem celý rok, protože obavy z vysoké inflace, rostoucích úrokových sazeb a hospodářského poklesu nutí obchodníky zbavovat se akcií.

Ti, kteří u akcií zůstávají, se v boji s nejistotou orientují spíše na defenzivní sektory, jako jsou základní spotřební zboží a veřejné služby. Přesto má společnost BMO Capital pro investory několik dalších doporučení, jak ochránit a rozšířit svá portfolia.

„Myslíme si, že existují lepší způsoby, jak bojovat s cenovými výkyvy a volatilitou, než je investování do defenzivních akcií,“ napsal Brian Belski z BMO Capital ve své zprávě.

„Ve skutečnosti se raději zaměřujeme na vysoce kvalitní a dividendově rostoucí produkty, které historicky zaznamenaly solidní výnosy během zvýšené a rostoucí úrovně volatility a lépe se nám dařilo poskytovat ochranu proti poklesu během poklesu trhu a zároveň se podílet na růstu cen,“ dodal Belski.

Zdroj: Pixabay

Stratég poukázal na historickou lepší výkonnost vysoce kvalitních a dividendově rostoucích akcií během tržních výkyvů. Podle měsíčních výnosů od roku 1990, kdy index S&P 500 meziročně klesl o více než 10 %, klesly vysoce kvalitní akcie a akcie s růstem dividendy na obrazovce BMO pouze o 6,4 %, resp. 1,1 %. Pro srovnání, podle poznámky klesly ve stejném období akcie spotřebního zboží a utilit o 9,7 % a širší trh se v průměru propadl o 21,4 %.

Zároveň mají tyto akcie podle firmy fundamentální vlastnosti, které jsou trvale atraktivní pro dlouhodobý růst.

„High Quality a Dividend Growth vykazují ve srovnání se svými defenzivními protějšky vyšší ROE, lepší růst LTM zisků a lepší růst dividend na klouzavé i forwardové bázi, což jsou vlastnosti, které jsou podle našeho názoru důležité, pokud jde o konzistentnost dlouhodobé výkonnosti,“ uvádí se v poznámce.

Společnost BMO provedla screening vysoce kvalitních akcií v indexu S&P 500, které mají nízkou úroveň volatility růstu zisku na akcii ve srovnání s širším trhem, vysokou úroveň hotovosti a vysokou návratnost vlastního kapitálu. Firma také hledala akcie, které mají vyšší dividendový výnos než srovnávací index a za posledních pět let nedošlo ke snížení dividendy.

Zde je 10 vysoce kvalitních a dividendově rostoucích jmen:

Costco je vysoce kvalitní společnost, která v letošním roce dosáhla lepších výsledků a poklesla o pouhých 10 % ve srovnání s poklesem indexu S&P 500 o 17 %. Maloobchodní akcie vzrostly v tomto čtvrtletí o 6,6 %.

Vysoce kvalitní společnost Texas Instruments je letos asi o 12 % níže. Akcie polovodičů v tomto čtvrtletí rovněž překonávají širší trh a za tu dobu vzrostly o 7,4 %.

ConocoPhillips je dividendově rostoucím tipem, na který upozorňuje BMO. Akcie této energetické společnosti letos vzrostly o 60 % díky vyšším cenám ropy a plynu a jen v tomto čtvrtletí vzrostly o 29 %.

Dalšími jmény uvedenými v tomto seznamu jsou Microsoft, Cognizant Technology, Discover Financial Services a TJX Companies.