Libra si připomíná černou středu poklesem na nejnižší hodnotu od roku 1985

Obchodníci i ostatní si vzpomínají na turbulence z 16. září 1992 – když libra opět dosáhla několikaletého minima.

Dne 16. září 1992 se tyto tlaky – a další – spojily se spekulativními obchody a vytvořily „černou středu“, kdy Velká Británie vypadla z mechanismu směnných kurzů, systému propojujícího řadu evropských měn.

Bank of England intervenovala a vynaložila miliardy ve snaze podpořit libru a udržet ji ve stanoveném rozmezí, ale bezvýsledně. Pochybnosti o schopnosti úřadů korigovat směr přiměly trh k útoku.

„Uvnitř banky panovala napjatá atmosféra,“ řekl Stuart Cole, který nastoupil do BOE jen několik měsíců před „černou středou“ a nyní je hlavním makroekonomem ve společnosti Equiti Capital. „Byla to banka proti trhům. Panoval pocit strachu, kdy jste věděli, že to skončí špatně.“

Po třiceti letech se toho v politice, na trzích a v obchodování s měnami hodně změnilo a především libra již není vázána na pevný kurz. Ale libra šterlinků se opět ocitla pod tlakem díky krokům centrální banky. Tentokrát je to místo německé Bundesbanky a německé marky Federální rezervní systém a dolar.

Kurz britské libry vůči dolaru – Zdroj: Bloomberg

Vzhledem k tomu, že Fed zvyšuje sazby, aby dostal pod kontrolu inflaci, je americká měna na obrovském vzestupu. Libra se letos propadla o zhruba 16 % a směřuje k tomu, co by byl teprve její čtvrtý dvouciferný celoroční pokles vůči zelené bankovce od roku 1992.

V pátek dále klesla a poprvé od roku 1985 se dostala pod úroveň 1,14 USD, čímž zaostala za většinou ostatních měn skupiny deseti zemí.

Současné oslabení vyvolalo řeči – podle některých přitažené za vlasy -, že šterlink vypadá jako aktivum rozvíjejících se trhů a že je možná plnohodnotná měnová krize. Argumentem je, že investoři se mohou zaleknout snížení daní a vyšších výdajů, které slíbila nová premiérka Liz Trussová.

Norman Lamont, britský ministr financí v době Černé středy, říká, že mezi touto událostí a dneškem není velká souvislost a negativní nálady jsou přehnané.

„Nemyslím si, že libra může být srovnávána s měnou rozvíjejících se trhů,“ řekl. „Británie je stále atraktivní destinací pro příchozí investice.“

Trussová však převzala dědictví v podobě ekonomického chaosu. Inflace se blíží 40letému maximu a spotřebitelská důvěra se propadla, i když ambiciózní vládní plán na omezení účtů za energie krátkodobě zmírňuje tlaky.

Varování před recesí silně zatížilo libru, což je v protikladu k podpoře, kterou přineslo šesti po sobě jdoucím zvýšením úrokových sazeb ze strany BOE a dalším, potenciálně dosud největším, které se očekává příští týden.

Zdroj: Getty Images

Deficit běžného účtu, který vyjadřuje rozdíl mezi penězi přicházejícími do Spojeného království a penězi odcházejícími, rovněž vyvolává obavy poté, co se v prvním čtvrtletí zvýšil na rekordních 8,3 %.

Podle Harriett Baldwinové, která během černé středy pracovala na měnovém oddělení banky JPMorgan a nyní je poslankyní za Konzervativní stranu, si vláda při takovém množství tlaků nemůže dovolit být spokojená s pesimismem investorů.

„Byla jsem u toho, když se v roce 1994 zhroutil trh s dluhopisy,“ řekla Baldwinová s odkazem na výprodej, který v tom roce vyvolalo zvýšení úrokových sazeb v USA. „Když jdou dolů, mohou jít rychleji, než si myslíte. Musíme být opatrní.“

Odchod Spojeného království z ERM v roce 1992 byl pro vládu politickým ponížením. Pro mnohé měnové spekulanty to byla obrovská investiční výhra.

Pozdě odpoledne 16. září se BOE již nesnažila zastavit měnový propad. George Soros vydělal odhadem 1 miliardu dolarů a stal se známým jako „muž, který zlomil Bank of England“. Británie tehdy nebyla jediným poraženým: Itálie dočasně opustila ERM a španělská peseta byla devalvována.

„Byl to chaos,“ řekl Neal Kimberley, který v té době působil jako vedoucí obchodník v Bank of Nova Scotia v Londýně. „Myslím, že někteří lidé si svůj roční cíl stanovili mezi pátou hodinou a půl šestou.“

Od té doby byly ekonomické dopady na Spojené království poněkud přehodnoceny. Devalvace ekonomice pomohla, inflace byla pod kontrolou a politická reakce odstartovala snahu dát Bank of England nezávislost v oblasti měnové politiky.

Snížení daní

Zdroj: Getty Images

Ačkoli jsou nyní hospodářské vyhlídky Spojeného království nesporně bolestivé, stratégové a obchodníci se shodují, že slabost libry je především příběhem silného dolaru. Špatně si vedlo také euro, zatímco jen se letos vůči zelené měně propadl o téměř 20 %.

Pozorně se však sleduje i domácí politika Spojeného království.

Kwarteng příští týden vystoupí s fiskálním prohlášením, kdy se očekává, že podrobněji představí Trussové daňové škrty a vládní podpůrný balíček na pomoc lidem s prudce rostoucími účty za energie. Investoři se budou zajímat o to, jak budou všechny tyto kroky financovány.

„Tyto otázky finanční nerovnováhy a rozpočtových pozic a běžných účtů mohou existovat po delší dobu a nezdá se, že by na nich záleželo,“ řekl Adam Cole, vedoucí oddělení měnové strategie v RBC Europe. „Je velmi těžké říci, ve kterém okamžiku a z jakého důvodu se trhy najednou začnou těmito věcmi zabývat. Ale stává se to.“