Sloučení Etherea právě odhalilo skrytou příležitost pro cloud computing

Těžaři Etherea nejsou ani po sloučení úplně zbyteční. Proč?

Sloučení Etherea (ETH-USD) bylo to nejhorší, co se mohlo stát všem těžařům, kteří se spoléhají na pasivní příjem z hašování ETH. Kdysi lukrativní podnikání se stalo zastaralým, protože Ethereum přechází na proof-of-stake. Těmto těžařům nyní zůstaly hromady bezcenného hardwaru. Nebo… není až tak bezcenný? Jak upozorňují někteří odborníci, tito těžaři mají ve skutečnosti nový případ využití, na který se mohou spolehnout.

Jednou z hlavních dějových linií, které se objevily po sloučení, je odklon sítě od proof-of-work, který byl jejím konsensuálním algoritmem od roku 2015. Díky němu mohou být transakce ověřovány a zpracovávány pouze na základě vyřešení řady intenzivních kryptografických hádanek. Tyto hádanky jsou navíc schopny řešit pouze počítače se značným výpočetním výkonem. Samotný proces těžby kryptografických dat zapojuje počítače do řešení těchto hádanek.

Pro každého, kdo má k dispozici prostředky, to byl lákavý způsob, jak si vydělat. Jediné, co člověk musí udělat, je koupit si těžební zařízení. Tito příležitostní těžaři musí samozřejmě také soupeřit s masivními kryptotěžařskými farmami vlastněnými společnostmi, které využívají mnoho tisíc rigů. Velmi kritizovaný je i samotný mechanismus konsensu. Odpůrci kryptoměn poukazují na to, že proof-of-work je obrovská žrout energie, který je podle mnohých pro trh zcela zbytečný.

Přechodem na proof-of-stake může Ethereum fungovat na energeticky mnohem úspornějším mechanismu. To nasytí ekologicky smýšlející lidi, navíc s bonusem, že je mnohem rychlejší a levnější než proof-of-work.

Zanechává však spoustu těžařů v prachu. Co se stane se všemi těžebními platformami pro Ethereum na světě? Určitě by se pro ně měl najít nějaký nový způsob využití, aby se vše neproměnilo v elektronický odpad. No, ve skutečnosti by se pro tento hardware mohlo najít řešení v jiném rostoucím odvětví.

Zdroj: Academy.binance

Sloučení Etherea otevírá tisícům těžařů cestu ke cloud computingu

Ethereum Merge možná na čas zbrzdilo těžaře tím, že vyřadilo hardware z provozu. Na obzoru je však další případ využití v oblasti cloud computingu. Mohl by se ukázat jako stejně lukrativní – a uchránit obrovské množství elektronického odpadu před skládkami.

Protokol uvádí, že Merge bude produkovat spoustu odpadu, pokud těžaři nebudou moci své stroje znovu využít. A jak upozorňuje, jen asi 20 % veškerého elektronického odpadu se skutečně recykluje. Odborníci však naznačují, že na rozdíl od těžebních plošin pro Bitcoin (BTC-USD) mohou těžaři ETH svá zařízení využít i jinými chytrými způsoby.

Ověřování blockchainu je totiž dosti podobné aktu cloud computingu. Transakční subjekty v blockchainu zadávají kryptografické hashování těmto těžařům stejným způsobem, jakým webové stránky a další subjekty zadávají hosting stránek a webové služby společnostem zabývajícím se cloud computingem. Tím se těžařům ETH otevírají dveře k tomu, aby svůj drahý hardware využili i po sloučení.

Zdroj: Unsplash

Hive Blockchain Technologies (NASDAQ:HIVE) je jednou ze společností, které se pouštějí do těžby ETH na farmách pro cloud computing. Společnost uvádí, že bude využívat svých 38 000 GPU pro těžbu Etherea k poskytování webových služeb na míru novým klientům. Společnost Hut 8 Mining (NASDAQ:HUT) uvádí, že bude dělat totéž se svými 180 stroji a zaměří se na aplikace strojového učení a umělé inteligence (AI).

I přesto však existuje také trh s použitými stroji pro těžbu Etherea. Je to proto, že osobní počítače pracují na stejném grafickém hardwaru. Nicméně vzhledem k tomu, že se očekává, že zákon o čipech CHIPS sníží nadsazené ceny grafických procesorů, bude méně pravděpodobné, že si investoři vyberou těžební stroj, který běžel 24 hodin denně. Odborníci nicméně poukazují na spoustu druhých životů těchto strojů, což snad přinese útěchu investorům, kteří se obávají důsledků plýtvání po Merge.