Toto jsou nejbohatší kryptoměnoví a blockchainoví magnáti na světě

Svět kryptoměn zažil divokých dvanáct měsíců, od vzestupu Dogecoinu, který podpořil Elon Musk, přes inovace Web3 a nezaměnitelné tokeny (NFT) až po divoké výkyvy Bitcoinu a dalších kryptoměn.

Uprostřed všeho dění není nouze ani o peníze, které se dají vydělat v kryptoměnové ekonomice s hodnotou 2 biliony dolarů. Stačí se zeptat rekordních 19 miliardářů – o 7 více než loni – na každoročním seznamu světových miliardářů časopisu Forbes, zveřejněném v první polovině roku, kteří své peníze vydělali na kryptoměnách a technologii blockchain.

Mezi nováčky na seznamu patří zakladatelé společnosti Alchemy, která se zabývá infrastrukturou Web3, a zakladatelé OpenSea, tržiště pro nepeněžité tokeny. Tři nejbohatší na seznamu – Changpeng Zhao, Sam Bankman-Fried a Brian Armstrong – všichni řídí kryptoměnové burzy.

Changpeng Zhao
Čistý majetek: 65 miliard dolarů
Zdroj bohatství: Binance
Občanství: Kanada

Zdroj: Reuters

Nejbohatší člověk na kryptoměnách, zakladatel a generální ředitel společnosti Binance „CZ“, je 19. nejbohatším člověkem na světě. Podle odhadů časopisu Forbes vlastní nejméně 70 % společnosti Binance, přední světové platformy pro obchodování s kryptoměnami. V loňském roce prý společnost zprostředkovala přibližně dvě třetiny veškerého objemu obchodů, které se uskutečňují prostřednictvím centralizovaných směn, a vygenerovala odhadované příjmy ve výši severně od 16 miliard dolarů. Na základě těchto odhadů Forbes zvýšil své hodnocení CZ majetku z loňských 1,9 miliardy dolarů. Čtyřiačtyřicetiletý CZ rovněž vlastní malou část Bitcoinu a nezveřejněné množství BNB, nativního tokenu společnosti Binance. Binance plánuje po dříve ohlášené transakci s veřejným kótováním akcií Forbesu provést významnou investici do mateřské společnosti, která bude Forbes vlastnit.

Sam Bankman-Fried
Čisté jmění: 24 miliard dolarů
Zdroj bohatství: FTX
Občanství: USA.

Zdroj: Reuters

Třicátník se koncem roku 2021 přestěhoval z Hongkongu na krypto-přátelštější Bahamy spolu se svou burzou FTX, která v lednu získala 400 milionů dolarů při ocenění 32 miliard dolarů. Mezi podporovatele startupu patří kryptoměnový obchod Paradigm (v jehož čele stojí zakladatel Coinbase Fred Ehrsam, další kryptomiliardář), venture kapitálová společnost Sequoia, odkupní firma Thoma Bravo a Ontario Teachers‘ Pension Plan Board. Investoři nedávno ocenili také americké operace FTX, a to na 8 miliard dolarů. Frankman-Fried je vyznavačem efektivního altruismu – utilitarismem inspirovaného pojetí konání co největšího dobra – a slíbil, že během svého života rozdá celé své jmění. Vlastní přibližně polovinu FTX a FTT, nativní token platformy, v hodnotě více než 7 miliard dolarů.

Brian Armstrong
Čistý majetek: 6,6 miliardy dolarů
Zdroj bohatství: Coinbase
Občanství: USA

Zdroj: Bloomberg

Generální ředitel a zakladatel společnosti Coinbase uvedl v dubnu 2021 tuto kryptoburzu na burzu prostřednictvím přímého vstupu na burzu s ohromujícím oceněním 100 miliard dolarů. Její tržní kapitalizace je dnes zhruba poloviční, což je stále dost dobré na to, aby se Armstrong – se svým 19% podílem – stal třetím nejbohatším člověkem v oblasti kryptoměn. Armstrong, který je rozpoznatelný díky svým jednoduchým tričkům a plešaté paštice, vzbudil v roce 2020 pozdvižení poté, co požadoval po svých zaměstnancích, aby se v práci zdrželi politických diskusí. V lednu 39letý Armstrong utratil 133 milionů dolarů za sídlo v Bel-Air, což byla jedna z nejdražších transakcí s domy ve městě. V poslední době Armstrong vystupuje proti navrhované kryptolegislativě Evropského parlamentu.